zondag 10 juli 2011

Vernieuwde website CGK Zuidlaren: einde site Ontmoeting


Zaterdag (9juli 2011) is de nieuwe website van CGK Zuidlaren online gegaan. Met deze nieuwe site willen wij een stap zetten naar de online gemeente, een online plek om samen te komen. Naast de nieuwe website hebben wij ook een twitter account en een facebook pagina aangemaakt, via deze kanalen willen wij iedereen ook op de hoogte houden van al het nieuws en activiteiten.
Nu kan het zijn dat er in jouw ogen nog dingen missen op de website of dat er nog fouten zijn opgedoken. Als dit het geval is dan kan je contact opnemen met:

Gert Timmerman
050 – 577 56 95
webmaster@cgkzuidlaren.nl

Hiermee komt een einde aan berichtgeving op deze site. Alleen de roosters, de agenda en de link naar Gaven en Taken in de gemeente zullen nog online blijven, totdat het ledengedeelte van de nieuwe website afgerond is. Dan zal deze site volledig vervallen.

woensdag 6 juli 2011

Zondag 10 juli - Gods ogen

 Zondag hoopt Jan Douwe stil te staan bij Psalm 11. Hij zegt daarover het volgende:

"God wordt vaak als een fronsende God getekend. Hier staat het ook zo. Vers 4. Maar er staat ook dat David toch bij God schuilt, en dat de rechtvaardige Gods gelaat zal aanschouwen. Deze twee aspecten van God worden werkelijkheid in Jezus. Zijn keurende fronsende blik gaat over de aarde heen en Hij ziet maar één rechtvaardige: Dat is Jezus. En wanneer we in Hem geloven, zijn ook wij rechtvaardig bevonden. Dat dringt ons tot liefde en gehoorzaamheid."

Wanneer je vers 4 in de Herziene Statenvertaling leest, staat er: "Zijn ogen doorzien, Zijn blikken beproeven de mensenkinderen." God observeert nauwkeurig en onderzoekt wat mensen beweegt. Het is duidelijk dat God de tijd neemt om alles wat we denken en doen te bestuderen en er een beoordeling van te maken. Zoals een keurmeester bij een APK-keuring een auto van onder tot boven, binnen en buiten inspecteert, zo inspecteert God ons.
Vaak zijn wij niet zo gecharmeerd van een God die ons beoordeelt. Het geeft een ongemakkelijk gevoel en maakt al snel dat we last hebben van angst voor afwijzing, faalangst en dergelijke nare dingen. Veel moderne benaderingen van het godsbeeld hebben daarom afstand gedaan van een God die ons beoordeelt. Ze benadrukken een god die iedereen altijd en onder alle omstandigheden zal accepteren. Absolute normen en waarden zijn niet meer in en dus past een God die dat wel heeft daar ook niet goed bij.
Onze God is echter een God van rechtvaardigheid. Dat betekent dat hij heel duidelijke ideeën over goed en kwaad heeft, die voor iedereen en altijd en overal geldig zijn.  Juist daarom komt hij voor zwakken en misdeelden op, want het maakt voor hem veel uit hoe mensen zich tegenover hem en elkaar gedragen. En juist daarom houdt hij de wet als spiegel voor en Jezus als voorbeeld. Dan ontdekken we dat niemand vanuit zichzelf voldoet aan de eis van God en iedereen moet leven van dezelfde genade.

Het werk van Jezus stelt ons in staat om zonder angst voor Gods aangezicht te leven. Wanneer zijn ogen op ons gericht zijn, mogen we vertrouwen op zijn beloften van vergeving en vernieuwing door de Heilige Geest.
Wanneer je zo onder Gods ogen je leven leidt, krijg je ook het verlangen om steeds meer te leven samen met hem. Om alles te delen met hem. Dan zijn zijn ogen de ogen van een geliefde.
In 2 Kronieken 16:9 staat: "De HEER laat immers voortdurend zijn ogen over de aarde rondgaan en biedt iedereen hulp die hem met heel zijn hart is toegedaan." Hier zie je de belangrijkste reden waarom zijn ogen op zoek zijn: Hij zoekt naar mensen die met hun hele hart zichzelf aan hem willen toevertrouwen. God is uit op een persoonlijke, liefdevolle relatie van hart tot hart.

We komen deze zondag samen in Eexterzandvoort in de tuin van Frits en Jannet Scholma. Dit weekend zijn we als gemeente bij elkaar: rechtsboven vind je een link met meer informatie. Iedereen is ook daar van harte welkom. We zullen er ook samen Avondmaal vieren. En wanneer je van harte gelooft in Jezus Christus nodigen we je uit dat met ons mee te vieren.

vrijdag 1 juli 2011

3 Juli: God luistert vol aandacht (belijdenisdienst)

"U, HEER, verhoort de wens van de nederigen,
u bemoedigt hen en luistert met aandacht"
, staat in psalm 10:17. God verhoort de wens van de nederigen, zij die afhankelijk zijn van God. Dat veronderstelt een tegenstelling, en idd, die zie je in vers 3: De mens zonder God. Deze psalm geeft scherp weer hoe de zondaar de zwakken vervolgt en verdrukt, en, (vers 5) het gaat hem goed, wat hij ook onderneemt.. Is het nu niet eigenlijk precies zo? "de mens zonder God prijst wat Hij najaagt, en als hij rijk is veracht hij de Heer.. Iemand die zonder God wil leven hoeft helemaal niet nederig te zijn voor iemand, hij kan zijn eigen oordeel volgen, hoeft niet zachtmoedig te zijn, en de minste, hoeft niet te lijden en hoeft niet eerlijk te zijn. Die kan zijn eigen god zijn en zijn eigen (makkelijkste) weg kiezen, zijn vermeende vrijheid. Dat is tenminste hoe het vaak lijkt. Zelfbeschikkingsrecht, assertiviteit, etc., daarmee redt hij het wel in de huidige maatschappij, in deze wereld zo ver van God verwijderd, en "Hij denkt bij zichzelf: "Ik kom niet ten val, nooit kan het kwaad mij deren"(vers 6) of "God ziet het toch niet" (vers 11).
Maar God ziet het wel. En wat doet Hij? Hij helpt de nederige. Hij bemoedigt hen en luistert met aandacht. Is dat niet geweldig? God luistert met aandacht naar ons wanneer we in nederigheid en afhankelijkheid naar Hem toe gaan.
Alles verloopt voor een gelovige, voor degene die zijn leven aan God geeft en Hem de richting laat bepalen, niet gladjes, maar hij mag weten dat god luistert. Wanneer hij Hem achterna gaat en op Hem wil lijken, belooft god dat Hij vol aandacht naar hem is en hem weer moed geeft, elke keer opnieuw.
"Dag aan dag draagt Hij ons; die God is ons heil."(ps 68) Ook al merken we er vaak niets van, we mogen alle vertrouwen hebben dat Hij ons draagt, ons kent en ons niet uit het oog verliest. Ook, juist op die momenten, waarin we Hem het meest nodig hebben, en waar God zo ver weg lijkt.
Misschien een mooi voorbeeld, een meisje van vijf hoorde dat je aan God al je wensen bekend mag maken. Vol verbazing vroeg ze of dat echt waar was, en of God dan echt naar je luisterde. Dan wilde ze dat meteen doen, en iedereen moest zijn oren dichtdoen want alleen God mocht het horen. Zonder twijfel zei ze 'Lieve God, ik wens..." en haar wens volgde, en ze was blij dat God haar naar haar luistert. Zoals dit meisje, vol vertrouwen, mogen wij naar God gaan en onze wensen, vragen en angsten aan hem vertellen. Hij wacht op je en wil je moed geven. Misschien gebeurt niet wat je vraagt, maar Hij is er en Hij luistert naar je. Ook Nu.


In deze samenkomst zullen drie jongeren belijdenis doen van hun geloof. Iedereen is natuurlijk van harte welkom om deze mooie gebeurtenis bij te wonen!