vrijdag 1 juli 2011

3 Juli: God luistert vol aandacht (belijdenisdienst)

"U, HEER, verhoort de wens van de nederigen,
u bemoedigt hen en luistert met aandacht"
, staat in psalm 10:17. God verhoort de wens van de nederigen, zij die afhankelijk zijn van God. Dat veronderstelt een tegenstelling, en idd, die zie je in vers 3: De mens zonder God. Deze psalm geeft scherp weer hoe de zondaar de zwakken vervolgt en verdrukt, en, (vers 5) het gaat hem goed, wat hij ook onderneemt.. Is het nu niet eigenlijk precies zo? "de mens zonder God prijst wat Hij najaagt, en als hij rijk is veracht hij de Heer.. Iemand die zonder God wil leven hoeft helemaal niet nederig te zijn voor iemand, hij kan zijn eigen oordeel volgen, hoeft niet zachtmoedig te zijn, en de minste, hoeft niet te lijden en hoeft niet eerlijk te zijn. Die kan zijn eigen god zijn en zijn eigen (makkelijkste) weg kiezen, zijn vermeende vrijheid. Dat is tenminste hoe het vaak lijkt. Zelfbeschikkingsrecht, assertiviteit, etc., daarmee redt hij het wel in de huidige maatschappij, in deze wereld zo ver van God verwijderd, en "Hij denkt bij zichzelf: "Ik kom niet ten val, nooit kan het kwaad mij deren"(vers 6) of "God ziet het toch niet" (vers 11).
Maar God ziet het wel. En wat doet Hij? Hij helpt de nederige. Hij bemoedigt hen en luistert met aandacht. Is dat niet geweldig? God luistert met aandacht naar ons wanneer we in nederigheid en afhankelijkheid naar Hem toe gaan.
Alles verloopt voor een gelovige, voor degene die zijn leven aan God geeft en Hem de richting laat bepalen, niet gladjes, maar hij mag weten dat god luistert. Wanneer hij Hem achterna gaat en op Hem wil lijken, belooft god dat Hij vol aandacht naar hem is en hem weer moed geeft, elke keer opnieuw.
"Dag aan dag draagt Hij ons; die God is ons heil."(ps 68) Ook al merken we er vaak niets van, we mogen alle vertrouwen hebben dat Hij ons draagt, ons kent en ons niet uit het oog verliest. Ook, juist op die momenten, waarin we Hem het meest nodig hebben, en waar God zo ver weg lijkt.
Misschien een mooi voorbeeld, een meisje van vijf hoorde dat je aan God al je wensen bekend mag maken. Vol verbazing vroeg ze of dat echt waar was, en of God dan echt naar je luisterde. Dan wilde ze dat meteen doen, en iedereen moest zijn oren dichtdoen want alleen God mocht het horen. Zonder twijfel zei ze 'Lieve God, ik wens..." en haar wens volgde, en ze was blij dat God haar naar haar luistert. Zoals dit meisje, vol vertrouwen, mogen wij naar God gaan en onze wensen, vragen en angsten aan hem vertellen. Hij wacht op je en wil je moed geven. Misschien gebeurt niet wat je vraagt, maar Hij is er en Hij luistert naar je. Ook Nu.


In deze samenkomst zullen drie jongeren belijdenis doen van hun geloof. Iedereen is natuurlijk van harte welkom om deze mooie gebeurtenis bij te wonen!