woensdag 6 juli 2011

Zondag 10 juli - Gods ogen

 Zondag hoopt Jan Douwe stil te staan bij Psalm 11. Hij zegt daarover het volgende:

"God wordt vaak als een fronsende God getekend. Hier staat het ook zo. Vers 4. Maar er staat ook dat David toch bij God schuilt, en dat de rechtvaardige Gods gelaat zal aanschouwen. Deze twee aspecten van God worden werkelijkheid in Jezus. Zijn keurende fronsende blik gaat over de aarde heen en Hij ziet maar één rechtvaardige: Dat is Jezus. En wanneer we in Hem geloven, zijn ook wij rechtvaardig bevonden. Dat dringt ons tot liefde en gehoorzaamheid."

Wanneer je vers 4 in de Herziene Statenvertaling leest, staat er: "Zijn ogen doorzien, Zijn blikken beproeven de mensenkinderen." God observeert nauwkeurig en onderzoekt wat mensen beweegt. Het is duidelijk dat God de tijd neemt om alles wat we denken en doen te bestuderen en er een beoordeling van te maken. Zoals een keurmeester bij een APK-keuring een auto van onder tot boven, binnen en buiten inspecteert, zo inspecteert God ons.
Vaak zijn wij niet zo gecharmeerd van een God die ons beoordeelt. Het geeft een ongemakkelijk gevoel en maakt al snel dat we last hebben van angst voor afwijzing, faalangst en dergelijke nare dingen. Veel moderne benaderingen van het godsbeeld hebben daarom afstand gedaan van een God die ons beoordeelt. Ze benadrukken een god die iedereen altijd en onder alle omstandigheden zal accepteren. Absolute normen en waarden zijn niet meer in en dus past een God die dat wel heeft daar ook niet goed bij.
Onze God is echter een God van rechtvaardigheid. Dat betekent dat hij heel duidelijke ideeën over goed en kwaad heeft, die voor iedereen en altijd en overal geldig zijn.  Juist daarom komt hij voor zwakken en misdeelden op, want het maakt voor hem veel uit hoe mensen zich tegenover hem en elkaar gedragen. En juist daarom houdt hij de wet als spiegel voor en Jezus als voorbeeld. Dan ontdekken we dat niemand vanuit zichzelf voldoet aan de eis van God en iedereen moet leven van dezelfde genade.

Het werk van Jezus stelt ons in staat om zonder angst voor Gods aangezicht te leven. Wanneer zijn ogen op ons gericht zijn, mogen we vertrouwen op zijn beloften van vergeving en vernieuwing door de Heilige Geest.
Wanneer je zo onder Gods ogen je leven leidt, krijg je ook het verlangen om steeds meer te leven samen met hem. Om alles te delen met hem. Dan zijn zijn ogen de ogen van een geliefde.
In 2 Kronieken 16:9 staat: "De HEER laat immers voortdurend zijn ogen over de aarde rondgaan en biedt iedereen hulp die hem met heel zijn hart is toegedaan." Hier zie je de belangrijkste reden waarom zijn ogen op zoek zijn: Hij zoekt naar mensen die met hun hele hart zichzelf aan hem willen toevertrouwen. God is uit op een persoonlijke, liefdevolle relatie van hart tot hart.

We komen deze zondag samen in Eexterzandvoort in de tuin van Frits en Jannet Scholma. Dit weekend zijn we als gemeente bij elkaar: rechtsboven vind je een link met meer informatie. Iedereen is ook daar van harte welkom. We zullen er ook samen Avondmaal vieren. En wanneer je van harte gelooft in Jezus Christus nodigen we je uit dat met ons mee te vieren.