donderdag 25 november 2010

28 november: Gered dankzij God

De preek die Jan Douwe ons zondag gaat vertellen zal de eerste zijn uit een reeks met het thema "Red een kind". Deze reeks leidt ons naar het kerstfeest, de geboorte van Jezus. Meer informatie vindt je hier. Kortgezegd wordt de komende weken gekeken naar de verhalen van de kinderen. er is veel nood onder de mensen: wat speelt er, wat gebeurt er en hoe brengt god er een keer in? En steeds weer spelen kinderen er een hoofdrol. Ze zijn in nood maar worden aan hun omgeving teruggegeven, ze mogen verder gaan.. Daarin laten ze zien wie Jezus voor ons wil zijn. Zo bereiden we ons, jong en oud, voor op het Kerstfeest.
De eerste preek zal gaan over Openbaring 12:1-6. Het is eigenlijk een heel spannend verhaal.. Als ik het lees wordt het tenminste een film, zie ik het voor me en is het een dramatisch schouwspel! Het boek Openbaring staat vol van verhalen als deze. Het is een boek vol symboliek, en soms moeilijk te begrijpen. Maar dit bijbelboek is ook niet zozeer bedoelt als puzzel, maar als aanmoedigig voor christenen om te volharden ook als het moeilijk is. Het vertelt over de strijd tussen alle geestelijke machten, waaruit duidelijk is dat God deze strijd zal winnen. We mogen hoop putten uit het feit dat de 'barensweeen' waar de wereld in verkeert, naar de 'geboorte'van de nieuwe hemel en aarde zullen leiden.
In het verhaal van de vrouw, de draak en de beesten, lees je over de pijn, de angst en barensnood van de vrouw, en de gruwelijke draak, ofwel satan. Gods vijand, die altijd weer probeert Hem dwars te zitten. Dat doet hij door mensen te bedreigen. Hij wil hen verleiden om tegen God in te gaan; hij doet hen pijn en verdriet. Dat is erg, maar gelukkig weten we dat God heeft beloofd dat Jezus zal komen om de duivel te verslaan. Maar lukt dat wel? Is de duivel niet veel te sterk?
De duivel doet zijn best, hij lijkt op een angstaanjagende draak die het kind van de vrouw probeert te pakken.. Hij wil Jezus uitschakelen. Doodeng!
Maar dan voert een onzichtbare hand het kind weg naar de hemel. Daar is Jezus veilig. God wil zeggen: wees maar niet bang; soms lijkt alles donker, maar Ik win. Jullie kunnen het moeilijk hebben, maar het komt goed. Vergeet dat nooit!'
Het komt goed, want Hij heeft een Plan. En het lijkt vaak zo hopeloos en zinloos, het valt vaak niet mee om te blijven vertrouwen als je om je heen kijkt en zoveel verdriet en ellende tegenkomt, maar het komt goed. Op Zijn manier. Hij wint! Hij is trouw en genadig, en is bij ons. Ook nu. Jezus is voor ons op aarde geboren en gestorven en Hij komt terug. En op die dag zal alles volmaakt zijn!

donderdag 18 november 2010

Samenkomst 21 november: Hoopvolle Toekomst


Aanstaande zondag zal Jan Douwe van 't Zand voor ons preken uit matheus 24: 1-14.
Hier staat:
1 Nadat Jezus de tempel had verlaten, wendden zijn leerlingen zich onderweg tot hem en vestigden zijn aandacht op de tempelgebouwen. 2 Hij zei tegen hen: ‘Hebben jullie dat alles goed gezien? Ik verzeker jullie: geen enkele steen zal op de andere blijven, alles zal worden afgebroken!’
3 Op de Olijfberg ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen, en nu ze onder elkaar waren vroegen ze: ‘Vertel ons, wanneer zal dat allemaal gebeuren en aan welk teken kunnen we uw komst en de voltooiing van deze wereld herkennen?’4 Jezus antwoordde hun: ‘Pas op dat niemand jullie misleidt. 5 Want er zullen velen komen die mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben de messias,” en ze zullen veel mensen misleiden. 6 Jullie zullen berichten horen over oorlogen en oorlogsdreiging. Laat dat je dan niet verontrusten, die dingen moeten namelijk gebeuren, al is daarmee het einde nog niet gekomen. 7 Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk tegen het andere, en overal zullen er hongersnoden uitbreken en zal de aarde beven: 8 dat alles is het begin van de weeën. 9 Dan zal men jullie onderdrukken en doden, en jullie zullen door alle volken worden gehaat omwille van mijn naam. 10 Velen zullen dan ten val komen, ze zullen elkaar verraden en elkaar haten. 11 Er zullen talrijke valse profeten komen die velen zullen misleiden. 12 En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen. 13 Maar wie standhoudt tot het einde, zal worden gered. 14 Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen.
"
We vieren zondag samen het heilig Avondmaal.
Avondmaal is een toekomstmaal: Het herinnert ons aan de toekomst en laat ons uitzien naar de toekomst. Als je weet wat de toekomst brengt, moet het je niet moedeloos of bang laten maken. De slechte dingen die nu gebeuren en zullen gaan gebeuren, zijn tekenen van een geboorte, van zware weeen voor de komst van een nieuwe wereld. De nieuwe wereld, leven na dit leven, leven dat volkomen volmaakt zal zijn op een volmaakte aarde. Geen honger en dorst, geen ziekte en pijn, geen oorlog en angst, geen tranen van verdriet... Volmaakt! De wereld zoals God die voor ons heeft bedoeld! Omdat dat onze Toekomst is, dat is wat wij verwachten, mogen we volharden in liefde en zending. Liefde tot God en tot elkaar. We mogen blijven vertellen aan iedereen, aan de wereld en de mensen om ons heen het goede nieuws van het sterven van Jezus Christus, de zoon van God, onze Verlosser, waardoor er hoop is! Blijf dit verkondigen totdat Hij komt...

Wanneer je vragen hebt over het (mee)vieren van het avondmaal: neem even contact op met Jan Huizenga (050-4094899) of Menno Waardenburg (050-4096160).
Van harte Welkom!

woensdag 10 november 2010

14 november - Doopdienst:Wij zijn meer dan overwinnaars


In Romeinen 8:37 zegt Paulus dat wij glansrijk zegevieren dankzij Jezus Christus. In de oudere vertaling (NBG51) staat "...meer dan overwinnaars..." In de verzen erna somt hij vervolgens op wat ons niet kan scheiden van de liefde van Abba God. En dat is samenvattend: Niets. Niets in de hele schepping (en daar ben je zelf ook deel van) kan je scheiden van de liefde van God. Dat is wat Jezus Christus voor ons heeft bewerkt. Hij is de Goede Herder die op zoek is gegaan naar de verloren schapen.

Het zegevieren waar Paulus het over heeft, roept de gedachte op dat het over een strijd gaat. Een gevecht. En dat klopt. In een andere brief schrijft hij ook dat onze strijd niet is tegen mensen van vlees en bloed, maar tegen Gods tegenstander. Volgens Paulus zijn we allemaal verwikkeld in deze strijd. Het is goed om ons bewust te zijn van onze positie in deze strijd. We zijn de winnaars dankzij Jezus Christus.  We zijn vergeven zondaars met als perspectief een geweldige toekomst die zich nu al laat zien, soms dwars door de duisternis heen. Niets zal God tegenhouden om zijn plan met ons te een goed einde te brengen, helemaal niets en niemand.

God wil dat wij en onze kinderen van zijn goede plan deel uitmaken en daarom worden er aanstaande zondag 3 kinderen gedoopt. Grian laat haar kinderen Nathnael(11), Jennifer(8) en Romy(5) op deze dag dopen om zo te laten zien dat zij met haar kinderen onder de bescherming van Gods verbond en beloften wil leven. Beloften die hij zeker waar zal maken!
Iedereen is van harte uitgenodigd dit mee te vieren. Welkom!

donderdag 4 november 2010

Samenkomst 7 november: Vergeving


Aanstaande zondag zal Jan Douwe Van 't Zand voor ons preken uit Matheus 18:21-35
Het gaat hier om een gelijkenis van Jezus, over de onbarmhartige schuldenaar. Er is deze man veel vergeven, maar hij wilde iemand anders niet een klein beetje vergeven. Gods vergeving is grenzeloos. Het geldt voor kleine kinderen, het geldt voor grote zondaren. Er is geen persoon die niet te vergeven is!
Toch vinden we het vaak moeilijk om anderen te vergeven. Wanneer we dat niet doen, kunnen we Gods vergeving kwijtraken.
Wat is eigenlijk vergeving? Wanneer je de letterlijke betekenis van het woord neemt, vind je bv: genade, kwijtschelden, het iemand niet meer kwalijk nemen van iets.
Het is ver-geven, dat is dus eigenlijk weggeven, loslaten van.
Met de keuze om iemand iets te vergeven, kwijt te schelden, ben je genadig. Zoals God genadig is met ons.
Dat wil niet zeggen dat daarmee bijvoorbeeld pijn ook verdwenen is wanneer je iets is aangedaan, of zelfs dat de andere persoon verandert wanneer je besluit diegene te vergeven, iets met je vergeving doet. Maar daar ligt ook niet meer direct jouw verantwoordelijkheid.
Wanneer jij bereid bent iemand te vergeven kun je verder. De ander moet zelf verder en zijn verantwoordelijkheid op zich nemen, en wanneer dat niet is zoals jij zou willen dan is dat geen reden om niet te vergeven... Dat mag je loslaten en naar God brengen, hij zal het regelen.
Wanneer er vergeving is, kan er genezing zijn. Dan kan er ruimte zijn voor genade en vrede in plaats van wrok en bitterheid.
Kan er ruimte zijn voor Gods geest.


Het zal zondag ook een dag zijn van de zending. Wij mogen Gods vergeving doorgeven aan de mensen om ons heen. Dichtbij en ver weg.
je bent van harte welkom!