donderdag 4 november 2010

Samenkomst 7 november: Vergeving


Aanstaande zondag zal Jan Douwe Van 't Zand voor ons preken uit Matheus 18:21-35
Het gaat hier om een gelijkenis van Jezus, over de onbarmhartige schuldenaar. Er is deze man veel vergeven, maar hij wilde iemand anders niet een klein beetje vergeven. Gods vergeving is grenzeloos. Het geldt voor kleine kinderen, het geldt voor grote zondaren. Er is geen persoon die niet te vergeven is!
Toch vinden we het vaak moeilijk om anderen te vergeven. Wanneer we dat niet doen, kunnen we Gods vergeving kwijtraken.
Wat is eigenlijk vergeving? Wanneer je de letterlijke betekenis van het woord neemt, vind je bv: genade, kwijtschelden, het iemand niet meer kwalijk nemen van iets.
Het is ver-geven, dat is dus eigenlijk weggeven, loslaten van.
Met de keuze om iemand iets te vergeven, kwijt te schelden, ben je genadig. Zoals God genadig is met ons.
Dat wil niet zeggen dat daarmee bijvoorbeeld pijn ook verdwenen is wanneer je iets is aangedaan, of zelfs dat de andere persoon verandert wanneer je besluit diegene te vergeven, iets met je vergeving doet. Maar daar ligt ook niet meer direct jouw verantwoordelijkheid.
Wanneer jij bereid bent iemand te vergeven kun je verder. De ander moet zelf verder en zijn verantwoordelijkheid op zich nemen, en wanneer dat niet is zoals jij zou willen dan is dat geen reden om niet te vergeven... Dat mag je loslaten en naar God brengen, hij zal het regelen.
Wanneer er vergeving is, kan er genezing zijn. Dan kan er ruimte zijn voor genade en vrede in plaats van wrok en bitterheid.
Kan er ruimte zijn voor Gods geest.


Het zal zondag ook een dag zijn van de zending. Wij mogen Gods vergeving doorgeven aan de mensen om ons heen. Dichtbij en ver weg.
je bent van harte welkom!