donderdag 25 november 2010

28 november: Gered dankzij God

De preek die Jan Douwe ons zondag gaat vertellen zal de eerste zijn uit een reeks met het thema "Red een kind". Deze reeks leidt ons naar het kerstfeest, de geboorte van Jezus. Meer informatie vindt je hier. Kortgezegd wordt de komende weken gekeken naar de verhalen van de kinderen. er is veel nood onder de mensen: wat speelt er, wat gebeurt er en hoe brengt god er een keer in? En steeds weer spelen kinderen er een hoofdrol. Ze zijn in nood maar worden aan hun omgeving teruggegeven, ze mogen verder gaan.. Daarin laten ze zien wie Jezus voor ons wil zijn. Zo bereiden we ons, jong en oud, voor op het Kerstfeest.
De eerste preek zal gaan over Openbaring 12:1-6. Het is eigenlijk een heel spannend verhaal.. Als ik het lees wordt het tenminste een film, zie ik het voor me en is het een dramatisch schouwspel! Het boek Openbaring staat vol van verhalen als deze. Het is een boek vol symboliek, en soms moeilijk te begrijpen. Maar dit bijbelboek is ook niet zozeer bedoelt als puzzel, maar als aanmoedigig voor christenen om te volharden ook als het moeilijk is. Het vertelt over de strijd tussen alle geestelijke machten, waaruit duidelijk is dat God deze strijd zal winnen. We mogen hoop putten uit het feit dat de 'barensweeen' waar de wereld in verkeert, naar de 'geboorte'van de nieuwe hemel en aarde zullen leiden.
In het verhaal van de vrouw, de draak en de beesten, lees je over de pijn, de angst en barensnood van de vrouw, en de gruwelijke draak, ofwel satan. Gods vijand, die altijd weer probeert Hem dwars te zitten. Dat doet hij door mensen te bedreigen. Hij wil hen verleiden om tegen God in te gaan; hij doet hen pijn en verdriet. Dat is erg, maar gelukkig weten we dat God heeft beloofd dat Jezus zal komen om de duivel te verslaan. Maar lukt dat wel? Is de duivel niet veel te sterk?
De duivel doet zijn best, hij lijkt op een angstaanjagende draak die het kind van de vrouw probeert te pakken.. Hij wil Jezus uitschakelen. Doodeng!
Maar dan voert een onzichtbare hand het kind weg naar de hemel. Daar is Jezus veilig. God wil zeggen: wees maar niet bang; soms lijkt alles donker, maar Ik win. Jullie kunnen het moeilijk hebben, maar het komt goed. Vergeet dat nooit!'
Het komt goed, want Hij heeft een Plan. En het lijkt vaak zo hopeloos en zinloos, het valt vaak niet mee om te blijven vertrouwen als je om je heen kijkt en zoveel verdriet en ellende tegenkomt, maar het komt goed. Op Zijn manier. Hij wint! Hij is trouw en genadig, en is bij ons. Ook nu. Jezus is voor ons op aarde geboren en gestorven en Hij komt terug. En op die dag zal alles volmaakt zijn!