vrijdag 3 december 2010

5 december: Een mooier geschenk ken ik niet...



Zondag is de tweede adventszondag.
 Advent is de periode voor kerst en de laatste vier zondagen voor het kerstfeest zijn de zogenaamde adventszondagen. Advent is voor het eerst terug te vinden in de 6e eeuw na Christus. De periode is bedoeld als voorbereiding op het Kerstfeest. De periode wordt traditioneel ook gebruikt om stil te staan bij de terugkomst van Jezus naar deze wereld aan het einde van de geschiedenis.

Zondag wil Hessel aandacht besteden aan Mattheus 1:1-17 en vers 22 en 23.
Hier vind je een overzicht van de familielijn waar Jezus uit geboren is. Je vindt daar allerlei namen waar allerlei verhalen bij horen. Verhalen van menselijke moed en menselijk falen. Van grote geestelijke hoogten tot peilloos verdorven diepten. Verhalen van grote koningen, prostituees, overspel, geloofsmoed, bedrog en de bereidheid te lijden voor een ander. Verhalen van goddeloosheid en oprechte toewijding. Verhalen waar die van ons tussen zouden passen, of we nu beschouwd worden als nette burgers of als uitschot; als succesvol of mislukt.
God maakt altijd zijn plannen los van menselijke overwegingen. Hij heeft andere ogen dan wij. Hij schaamt zich er niet voor de God te zijn die geboren wordt uit een dergelijke aaneenschakeling van menselijke verhalen. Hij schaamt zich er niet voor om als een van ons in een menselijk lichaam te verschijnen. Immanuel: God met ons.
Tegelijk is duidelijk dat Jezus maar niet zomaar alleen uit een menselijk familie voortgekomen is. Hij is het kerstgeschenk van God aan de wereld. Hij komt, zoals Matteüs zegt, zijn volk redden en bevrijden  van de zonde. Het initiatief voor herstel ligt bij God en vriendelijk en creatief als hij is, schakelt hij de mens bij die plannen in. God komt onze wereld binnen door de baarmoeder van een gewone vrouw.  En waarom? Waarom deze hele kwetsbare operatie? Omdat God de Vader wil dat de Zoon de oudste is van veel broers en zussen. God wil zijn gezin compleet. Daarom bevrijdt hij ons langs deze weg van onze schuld en gebondenheid. Hij wil dat we gaan lijken op onze eerste en oudste broer: Jezus.
Wat een duizelingwekkend voorrecht! Kan iemand een groter kerstcadeau bedenken?
Daarom is ieder mens welkom bij God om deel uit te maken van zijn gezin en om samen met andere broers en zussen steeds meer te gaan lijken op Jezus.

Ook ben je van harte welkom in onze samenkomst aanstaande zondag. Graag tot dan.