donderdag 23 december 2010

Samenkomst 2e kerstdag: God redt Zijn Kind!

Het thema voor zondag komt uit Matteüs 2:13-23
Jan Douwe zal hierover preken en schrijft: "Veel mensen zijn blij met de pasgeboren Jezus: zijn ouders, de engelen, de herders en de wijzen. Maar Gods Kind wordt ook als een gevaar gezien. Herodes is bang dat zijn troon wordt bedreigd. Straks neemt het Kind zijn plaats in..!
Jezus moet dus dood. Weet je nog hoe we dit Kerstproject begonnen: over de draak die het kind probeert te doden, maar dat het kind werd gered? De duivel zit achter de wrede gedachten van Herodes. De duivel weet immers dat Jezus sterker is dan hij, en daarom wil de duivel Jezus nu als kind uitschakelen. Donkere machten bedreigen het Kind... Maar het aardse leven van Jezus stopt hier niet; het begint pas! Vandaag horen we hoe God zijn Zoon in veiligheid brengt, samen met zijn ouders, in Egypte. Ver weg van het beloofde land, in het land van de slavernij, maar wel op een veilige plek. Daar moet Jezus voorlopig blijven. Hij moet wachten en wij wachten met Hem, tot God alles verandert.
Straks kan Jezus zijn werk gaan doen: vreugde en verlossing brengen voor heel de wereld. Dan verslaat Hij de draak en al zijn helpers!'

Jan Douwe zei laatst in zijn preek 'God is niet logisch'. Ook hier denk ik dat dan: De geboorte van Jezus, in de stal omdat er geen plek was, een keizer die zijn eigen plan trekt, Herodes die deze baby wil doden.. Het is eigenlijk een dramatisch verhaal! Maar juist in dit hele verhaal blijkt Gods machtige hand. In al deze ellende bepaalt Hij de regie, er is nergens sprake van toeval, Hij bepaalt perfect de plaats en tijd voor de geboorte van Zijn zoon op aarde! En zo laat Hij Zichzelf zien. Door het leven van Jezus op aarde zien we Zijn almacht, en Zijn trouw en goedheid. Jezus maakte het verschil uit, dit kleine babietje brengt hoop en verlossing. In deze gebroken wereld waarin we nu leven, temidden van ellende en verdriet waarin we vaak verkeren, brengt hij hoop en geeft Hij een zin aan het bestaan. Jezus groeit op en verandert de wereld, Hij leeft tussen de mensen en houdt van hen, zorgt voor ze, geneest hen.. Hij sterft voor ons om ze te bevrijden van de zonde zodat we genade mogen ontvangen.. en God vraagt aan ons om steeds te zien wie Jezus is, en wat Hij deed, Hij vraagt ons om Hem na te volgen, om onszelf steeds af te vragen: Wat zou Jezus doen?
Juist deze dagen is het goed om om ons heen te kijken, om achter alle kerstversiering en feestelijk gedekte tafels te kijken naar de eenzame mensen, de mensen die rouwen, dakloos zijn, opgenomen zijn, lijden, te kijken naar de kinderen die pijn hebben, niet weten hoe het is om geliefd te zijn, misbruikt zijn, er zijn er zoveel..
Wat zou Jezus doen? Maak jij verschil uit...?


Je bent van harte welkom!