woensdag 15 december 2010

zondag 19 december: Thuiskomen bij God


Zondag gaat Jan Douwe preken over Genesis 4. Het is een hoofdstuk waarin we voor het eerst een bewust geplande moord tegen komen. Kaïn slaat de hand aan zijn broer Abel. Verderop lezen we van de wraakzucht van Lamech. En waar Kaïn in ieder geval nog met God in gesprek ging, was Lamech al zover dat hij het zelf wel zou regelen . Iedereen moet weten dat hij niet over zich heen zal laten lopen en keihard terug zal slaan. En dat is, verdrietig genoeg, kenmerkend geworden voor de mens. Haat, ruzie, roddel, oorlog, eigenbelang en jaloezie. De lijst kan veel langer, de krant staat er elke dag vol mee.

Ook onze levens zijn besmet. Het wordt wel 'erfzonde' genoemd. Wie je ook bent, allemaal zijn we in staat tot vreselijke daden als de genade van God het niet voorkomt. We zijn niet beter dan andere mensen.
Kaïn  zwierf over de aarde, omdat God in zijn leven niet centraal stond. Hij werd zijn eigen god. En sinds die tijd is dat wat mensen doen: zwerven, ver bij God vandaan. Ook ons leven kent die neiging: om God niet te betrekken bij alles van ons leven. We willen de dingen in eigen hand houden en zelf op onze rechten staan. Maar al te gemakkelijk vergeten we God en gaan we onze eigen weg. Maar God liet het daar niet bij. Hij gaf Eva een nieuwe zoon: Seth. Via die lijn bracht God in een lange lijn van generaties Jezus naar de aarde. Jezus kwam om ons een nieuw leven te geven. Hij komt in ons zwervend bestaan en maakt ons duidelijk: Ik ben jou niet vergeten en ik heb je nooit los gelaten. Het is tijd dat je stopt met zwerven en thuiskomt.
Kom thuis bij God. Hij nodigt ons dagelijks uit.
Zondag is ieder welkom! We zijn allemaal zwervers die uitgenodigd zijn om deel te worden van Gods gezin.