donderdag 28 april 2011

Samenkomst 1 mei: Hearts on fire!

Aanstaande zondag hoopt Hessel Keuter te spreken over Lucas 24:13-35, waarin Jezus twee reizigers ontmoet die op weg zijn naar het dorp Emmaüs. Deze mannen zijn teleurgesteld weggetrokken uit Jeruzalem. Jezus gaat op weg met deze twee 'weglopers', Hij neemt hen als het ware bij de hand en laat hen door middel van de Bijbel zien dat door het lijden, sterven en de opstanding van Christus Gods plan tot vervulling is gekomen. Hij vertelt ze dat zo Gods Messias tot Zijn glorie ingaat: door lijden naar overwinning. Maar Hij zegt niet dat Hij zelf Jezus is.. Hij gaat met hen mee naar huis en eet bij hen. vers 30: Toen hij met hen aan tafel aanlag, nam hij het brood, sprak het zegengebed uit, brak het en gaf het hun. 31 Nu werden hun ogen geopend en herkenden ze hem. Maar hij werd onttrokken aan hun blik. 32 Daarop zeiden ze tegen elkaar: ‘Brandde ons hart niet toen hij onderweg met ons sprak en de Schriften voor ons ontsloot?’
Het bijzondere wat er gebeurt is dat op het moment dat Jezus hen alles vertelde uit de schriften, de harten van deze twee mannen in brand beginnen te staan; ze hebben het zelf pas achteraf door. Maar dat is wat er blijkbaar kan gebeuren door de kracht van de Heilige Geest: dat je door de Bijbel, het bezig zijn met en lezen in het Woord, Jezus Christus zelf ontmoet, en dat daardoor je hart in brand begint te staan, dat je liefde en je passie voor Hem wordt aangewakkerd doordat je meer van Zijn grootheid en liefde ontdekt in de Bijbel.

Thy word is a lamp unto my feet, and a light unto my path.
Psalms 119:105

Van harte welkom!

vrijdag 22 april 2011

Zondag 24 april: Pasen: Bevrijd tot een nieuw leven met Jezus


1 Johannes 2:
3 Dat wij God kennen weten we doordat we ons aan zijn geboden houden. 4 Wie zegt: ‘Ik ken hem,’ maar zich niet aan zijn geboden houdt, is een leugenaar; de waarheid is niet in hem. 5 In wie zich aan Gods woord houdt, is zijn liefde ten volle werkelijkheid geworden; hierdoor weten we dat we in hem zijn. 6 Wie zegt in hem te blijven, behoort in de voetsporen van Jezus te treden. 7 Geliefde broeders en zusters, ik houd u in deze brief geen nieuw gebod voor maar een oud, dat u vanaf het begin bekend is. Dat oude gebod is de boodschap die u gehoord hebt. 8 Toch is het ook een nieuw gebod, omdat de duisternis wijkt en het ware licht al schijnt, en dit is werkelijkheid in Jezus’ leven en in uw leven. 9 Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. 10 Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, 11 maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. Hij gaat zijn weg in het duister, zonder te weten waarheen die weg voert, want de duisternis heeft hem blind gemaakt.

Hét kenmerk van een gezond christelijk leven is onderlinge liefde. In Johannes 13:34 en 35 zegt Jezus dat zelf en Johannes zal aan deze woorden gedacht hebben toen hij de bovenstaande woorden schreef. Door het werk van Jezus op Golgotha en in zijn opstanding is de duisternis die onze levens overheerst de kracht ontnomen. We hoeven niet meer toe te geven aan onze eigen belangen, onze eigen eer en onze gekwetstheid en onze driften. We kunnen samen met Jezus, hij is door zijn Geest in ons. Daarom is de kernvraag van Pasen niet alleen of jij gelooft dat Jezus voor jou opstond uit het graf, maar vooral ook: Ben jij opgestaan in een nieuw leven met hem?

Pasen is een feest van overwinning, van bevrijding. We zijn bevrijd van schuld, wanneer we ons overgeven aan God, ons zelfgerichte leven loslaten en samen met Jezus een nieuw leven beginnen. Een leven gemotiveerd en gedreven door de liefde van God. Paulus zegt daarover in Romeinen 5:5 dat Gods liefde in onze harten is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is. Dát heeft Jezus bewerkt op Golgotha. Daarom moeten we met hem verbonden blijven, zonder hem kunnen we het niet, met hem kunnen we een nieuw leven beginnen! Dit nieuwe leven wordt gekenmerkt door liefdevolle relaties. Door een gemeenschap zoals de eerste christenen in Rome, waar de christenhater Tacitus (Romeins historicus) niet van kon nalaten om te zeggen: "Zie eens, hoe lief zij elkaar hebben!"

Daarom zeiden de eerste christenen op de Paasmorgen als groet tegen elkaar: "De Heer is echt opgestaan. Halleluja!"
Daar kan je toch wel heel enthousiast van worden!
Zondag gaat het over de liefde die God door jezus in onze gemeenschap gebracht heeft. jan Douwe spreekt erover. Je bent welkom!

ps. Wanneer je meer wilt weten over de opstanding van Jezus en de betrouwbaarheid van dat feit, kijk dan eens op de pagina met de titel: Is Jezus wel echt opgestaan?

woensdag 20 april 2011

22 april: Goede Vrijdag


Goede vrijdag.. like a rose, trampled on the ground, He took the fall and thought of me, above all. Als een vertrapte roos op de grond, kapotgetrapt. Veracht en bespot werd Jezus, gegeseld, en aan het kruis opgehangen, een afschuwelijke lijdensweg moest hij afleggen, en Hij stierf. Hij daalde neer in de hel.
Dit alles onderging Hij voor ons, voor jou, voor mij.. Hij betaalde met Zijn dood voor onze zonden, als een offer, met Zijn bloed, heeft hij de satan overwonnen!
Wij zijn vrijgekocht. We zijn vrij, we zijn verlost van het kwaad. Wij mogen door Zijn dood een nieuw mens zijn!
Op goede vrijdag staan we hierbij stil in de samenkomst. Misschien kun je ook voor jezelf heel bewust dit verhaal lezen, bijvoorbeeld uit het evangelie van Marcus.
Zaterdag 23 april ben je van harte uitgenodigd om de film 'The Passion' te kijken, zie hiervoor de aankondiging rechts op de ze pagina.
En zo leven we toe naar Pasen: Jezus zal weer opstaan uit de dood..

U bent van harte welkom!

donderdag 14 april 2011

zondag 17 april - God is veilig en gevaarlijk


6 Wie houdt zich staande in zijn toorn?
Wie houdt stand in de gloed van zijn woede?
Zijn woede is als een laaiend vuur,
rotsen spatten voor hem uiteen.
7 De HEER is goed,
een vesting in tijden van nood,
hij kent wie bij hem schuilen.

Deze woorden komen uit het eerste hoofdstuk van het boek Nahum. Vers 6 schetst God als iemand die woedend is over het autonome leven van de mens. De mens die denkt dat hij zijn weg zonder God en zijn liefde kan gaan. De mens die niet rekent met God en zijn koninkrijk, maar die op zichzelf gericht, kiest voor eigen belang. Een leven zonder toewijding aan God maakt een mens tot zijn vijand. Het is zoals Jakobus al zei: Vriendschap met de wereld is vijandschap met God (4:4). 
Vers 7 laat zien dat God goed is. Een veilige plek en hij kent wie bij hem schuilen. Dit gaat over mensen die zich iedere dag overgeven aan God en zijn liefde. Mensen die hun zonden betreuren en zich ervan afkeren. In Jezus Christus zijn we geborgen in God, zegt Paulus in Kol.3. Door het werk van Jezus zijn we verzoend met God en vrij van het oordeel en Gods boosheid. Hij biedt ons in Christus een nieuw leven aan, een leven in de kracht van Jezus.
Zondag wil Jan Douwe preken over Nahum 1. Deze preek valt op de laatste zondag voor Goede Vrijdag. De dag waarop we stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus voor ons.

dinsdag 12 april 2011

Vrijdag 15 april: Open Kerk

Vrijdag is er weer Open Kerk! We hopen deze keer verschillende gasten uit andere plaatsten te ontmoeten. We willen deze keer beginnen met een eenvoudige maaltijd. Iedereen is dan welkom om mee te eten. We willen wel vragen of de CGK-gemeenteleden zelf eten meenemen zoals gebruikelijk is bij het eten op zondag.

Verder is er muziek en is er ruimte voor discussie en gesprek. Ook willen we ruimte bieden om door te praten over bijv. de 40-dagen periode.

Graag tot vrijdag!

vrijdag 8 april 2011

Samenkomst zondag 10 april: Samen op de koninklijke weg


Zondag zal in deze samenkomst worden gepreekt uit Jesaja 35.
Het is een hoofdstuk over genade en bevrijding; bevrijding van zonde en bevrijding tot een nieuwe manier van leven. Dat vindt zijn uiteindelijke vervulling in het kruis van Jezus.
Het kruis geeft ons leven. Jezus kwam om ons te verlossen van ons zonde. Maar Hij gaf ons ook geestelijke zicht, gehoor en de mogelijkheid om te lopen. Hij geeft water aan droge harten. Hij verjaagt angst en ellende. Hij geeft vreugde en vrede. Zijn overvloedig leven schenkt Hij door het kruis.

Zijn sterven betekent vergeving van zonde, genade voor ons, en het betekent dat wij opnieuw geboren worden, een nieuw leven beginnen, waarin wij vol toewijding en overgave voor God leven. God volgen en elke dag kiezen voor een leven die draait om wat Zijn plan is met je leven. Koste wat kost, je oude mens achterlaten en in vrijheid leven van Zijn vrede, Zijn overvloed, en dit met iedereen delen.
We zijn op weg naar een nieuwe wereld, daar ligt onze toekomst, maar onze opdracht hier op aarde is een leven leiden dat God welgevallig is, dat past tegenover de Heer.
Paulus schrijft hier heel veel over in zijn brieven aan de verschillende gemeenten. Nergens staat dat het makkelijk zou worden, maar overal lees je hoe belangrijk het is te volharden, te blijven geloven, onwrikbaar te zijn in de hoop die het evangelie, het lijden en sterven van Jezus brengt, te blijven bidden en de liefde overal uit te delen. En de belofte is dat we door de Heilige Geest kracht zullen krijgen om alles vol te houden en te verdragen..

We zijn verlost, we zijn gered, door het kruis, het sterven van Jezus Christus. Amazing grace! Wat betekent het nu in jouw leven?

Je bent van harte welkom! En neem gerust zoveel gasten mee als je wilt. Na de samenkomst is er een lunch waar iedereen ook welkom is.
Tot zondag!