donderdag 14 april 2011

zondag 17 april - God is veilig en gevaarlijk


6 Wie houdt zich staande in zijn toorn?
Wie houdt stand in de gloed van zijn woede?
Zijn woede is als een laaiend vuur,
rotsen spatten voor hem uiteen.
7 De HEER is goed,
een vesting in tijden van nood,
hij kent wie bij hem schuilen.

Deze woorden komen uit het eerste hoofdstuk van het boek Nahum. Vers 6 schetst God als iemand die woedend is over het autonome leven van de mens. De mens die denkt dat hij zijn weg zonder God en zijn liefde kan gaan. De mens die niet rekent met God en zijn koninkrijk, maar die op zichzelf gericht, kiest voor eigen belang. Een leven zonder toewijding aan God maakt een mens tot zijn vijand. Het is zoals Jakobus al zei: Vriendschap met de wereld is vijandschap met God (4:4). 
Vers 7 laat zien dat God goed is. Een veilige plek en hij kent wie bij hem schuilen. Dit gaat over mensen die zich iedere dag overgeven aan God en zijn liefde. Mensen die hun zonden betreuren en zich ervan afkeren. In Jezus Christus zijn we geborgen in God, zegt Paulus in Kol.3. Door het werk van Jezus zijn we verzoend met God en vrij van het oordeel en Gods boosheid. Hij biedt ons in Christus een nieuw leven aan, een leven in de kracht van Jezus.
Zondag wil Jan Douwe preken over Nahum 1. Deze preek valt op de laatste zondag voor Goede Vrijdag. De dag waarop we stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus voor ons.