vrijdag 22 april 2011

Zondag 24 april: Pasen: Bevrijd tot een nieuw leven met Jezus


1 Johannes 2:
3 Dat wij God kennen weten we doordat we ons aan zijn geboden houden. 4 Wie zegt: ‘Ik ken hem,’ maar zich niet aan zijn geboden houdt, is een leugenaar; de waarheid is niet in hem. 5 In wie zich aan Gods woord houdt, is zijn liefde ten volle werkelijkheid geworden; hierdoor weten we dat we in hem zijn. 6 Wie zegt in hem te blijven, behoort in de voetsporen van Jezus te treden. 7 Geliefde broeders en zusters, ik houd u in deze brief geen nieuw gebod voor maar een oud, dat u vanaf het begin bekend is. Dat oude gebod is de boodschap die u gehoord hebt. 8 Toch is het ook een nieuw gebod, omdat de duisternis wijkt en het ware licht al schijnt, en dit is werkelijkheid in Jezus’ leven en in uw leven. 9 Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. 10 Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, 11 maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. Hij gaat zijn weg in het duister, zonder te weten waarheen die weg voert, want de duisternis heeft hem blind gemaakt.

Hét kenmerk van een gezond christelijk leven is onderlinge liefde. In Johannes 13:34 en 35 zegt Jezus dat zelf en Johannes zal aan deze woorden gedacht hebben toen hij de bovenstaande woorden schreef. Door het werk van Jezus op Golgotha en in zijn opstanding is de duisternis die onze levens overheerst de kracht ontnomen. We hoeven niet meer toe te geven aan onze eigen belangen, onze eigen eer en onze gekwetstheid en onze driften. We kunnen samen met Jezus, hij is door zijn Geest in ons. Daarom is de kernvraag van Pasen niet alleen of jij gelooft dat Jezus voor jou opstond uit het graf, maar vooral ook: Ben jij opgestaan in een nieuw leven met hem?

Pasen is een feest van overwinning, van bevrijding. We zijn bevrijd van schuld, wanneer we ons overgeven aan God, ons zelfgerichte leven loslaten en samen met Jezus een nieuw leven beginnen. Een leven gemotiveerd en gedreven door de liefde van God. Paulus zegt daarover in Romeinen 5:5 dat Gods liefde in onze harten is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is. Dát heeft Jezus bewerkt op Golgotha. Daarom moeten we met hem verbonden blijven, zonder hem kunnen we het niet, met hem kunnen we een nieuw leven beginnen! Dit nieuwe leven wordt gekenmerkt door liefdevolle relaties. Door een gemeenschap zoals de eerste christenen in Rome, waar de christenhater Tacitus (Romeins historicus) niet van kon nalaten om te zeggen: "Zie eens, hoe lief zij elkaar hebben!"

Daarom zeiden de eerste christenen op de Paasmorgen als groet tegen elkaar: "De Heer is echt opgestaan. Halleluja!"
Daar kan je toch wel heel enthousiast van worden!
Zondag gaat het over de liefde die God door jezus in onze gemeenschap gebracht heeft. jan Douwe spreekt erover. Je bent welkom!

ps. Wanneer je meer wilt weten over de opstanding van Jezus en de betrouwbaarheid van dat feit, kijk dan eens op de pagina met de titel: Is Jezus wel echt opgestaan?