vrijdag 18 februari 2011

Zondag 20 februari- God redt dwazen.

Deze zondag wil Jan Douwe van 't Zand preken uit Genesis 19:1-22. Het gaat hier over Lot. Lot had een bijzonder leven samen met zijn oom Abraham, maar hij had van zijn oom niet het geloof geleerd. Lot was een meeloper, die geloofde wanneer het hem uitkwam. Hij woonde in Sodom, waar zijn stadsgenoten zich tegen hem keren als hij zijn gasten niet wil laten mishandelen door hen. Zijn gastvrijheid gaat zelfs zo ver dat hij in plaats van hen zijn eigen dochters wel aan hen wil overleveren.. Maar is het zijn gastvrijheid of is hier duidelijk hoe diep Lot is gezonken, dat hij zijn dochters zomaar opoffert? In ieder geval beseft Lot tussen wat voor mensen hij is blijven wonen, en dankzij Abraham, die met God in gesprek ging om tenminste de onschuldigen uit de stad Sodom te redden (zie hoofdstuk 18), wordt Lot met zijn gezin gered.
In 2 Petrus 2:1-10 komen we Lot weer tegen. Maar daar lezen we dat hij rechtvaardig was, en heilig (vers 7 en 8). Dus, in het leven van Lot kunnen we zien dat meelopen en heilig zijn samen kunnen voorkomen, rechtvaardig maar ook zwak zijn. Buitenkant en binnenkant kunnen dus met elkaar in conflict zijn.
Lot worstelt met zijn geloof, blijft meelopen met zijn volk maar volgt uiteindelijk wel de raad op van zijn gasten, de engelen.
Zo kun je ook met je geloof worstelen en lukt het niet een zonde te ontvluchten, blijf je daar steeds in vastlopen. Maar God redt ook heilige worstelaars. De uitdaging is binnenkant en buitenkant met elkaar te verzoenen. God te willen volgen, ook wanneer het misgaat, steeds blijven strijden tegen wat verkeerd is en het goede te willen zoeken. Want God redt wie hem zoeken.

In deze samenkomst zullen we ook vieren dat Lukas wordt gedoopt! Lukas is het zoontje van Allard en Elise van Weringh en het kleine broertje van Tess. We zijn blij dat ook hij, zo klein als hij nog is, een kind van God mag zijn, en daarom het teken van zijn verbond met hem mag ontvangen. Als broers en zussen mogen we om dit gezin heen staan, en ook samen het feest van de doop vieren. Allen van harte welkom!