vrijdag 25 maart 2011

zondag 27 maart - kwaliteitskenmerk 6: groeizame gemeentekringen


Schwarz: "Groeiende gemeenten hebben een systeem van kleine groepen ontwikkeld , waarin individuele christenen menselijke warmte, praktische hulp en intensief geestelijk contact kunnen vinden. In de groepen wordt niet alleen over Bijbelteksten gesproken of naar de uitleg van een deskundige geluisterd, maar hier worden de Bijbelse impulsen verbonden met de vragen van de deelnemers voor het leven van alledag."
Deze zondag zullen we nadenken over het belang van een sociaal geestelijk netwerk, want dat is wat in feite bedoeld wordt met dit kwaliteitskenmerk. Wanneer je Hebr. 10:24 en 25 leest, kun je ontdekken wat de bedoeling is van een dergelijk netwerk: elkaar aanmoedigen om te groeien in liefhebben en het goede doen. We hebben daar elkaar voor nodig. We kunnen elkaar toerusten, helpen, corrigeren en bemoedigen. Het Nieuwe Testament laat heel duidelijk zien hoeveel waarde God hecht aan het onderhouden van contacten van gelovigen onderling. Iedereen heeft andere broers en zussen nodig. Zo'n netwerk is onontbeerlijk voor geestelijke groei. Daarom vind je veel 'elkaar-opdrachten' in het Nieuwe Testament:

‘Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf.’ (Romeinen 12:10)

‘Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.’ (Romeinen 15:7)

‘Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus.’ (Efeziërs 4:15)

‘Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.’ (Efeziërs 4:32)

‘Want Gods bedoeling met ons is niet dat wij veroordeeld worden, maar dat wij gered worden door onze Heer Jezus Christus. Hij is voor ons gestorven opdat wij, of we nu op aarde zijn of gestorven zijn, samen met hem zullen leven. Dus troost elkaar en wees elkaar tot voorbeeld, zoals u trouwens al doet.’ (1 Tessalonisenzen 5:9-11)

‘Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.’ (Hebreeën 10:24-25)

Je kunt bovenstaande teksten alleen goed in praktijk brengen in een beperkte groep. Je kunt niet intensief leven met 200 mensen. Dan word je waarschijnlijk overspannen en zal je betrokkenheid vaak oppervlakkig zijn. Daarom moeten we investeren in een beperkt netwerk van contacten en daarmee de diepte ingaan. En of dat nu een huiskring, een groeigroep of een minder georganiseerd netwerk is, is van ondergeschikt belang. Je zou eigenlijk bevestigend moeten kunnen antwoorden op de volgende vragen:
Heb jij meerdere mensen waarmee je als christen verbonden bent? Mensen die jou kennen op een dieper niveau. Die op de hoogte zijn van je valkuilen, je zwakke plekken? Mensen met wie je je strijd en je pijn kunt delen. Mensen die genoeg van je houden om je aan te spreken wanneer je een schadelijke koers inslaat? Mensen die je laten merken dat de wereld met jouw komst een rijkere plek werd? Die je uitdagen om meer met God te krijgen?
Als je een groepje van zulke mensen om je heen hebt, heb je een gezond geestelijk netwerk en ben je een gezegend mens!

Zondag vieren we ook avondmaal. We staan stil bij alles wat Jezus Christus voor ons gedaan heeft. Door zijn werk is het ontstaan van gezonde geestelijke netwerken een reële optie geworden.

vrijdag 18 maart 2011

Samenkomst 20 maart: De ware Wijnstok

Aanstaande zondag hoopt Jan Douwe van 't Zand te preken uit Johannus 15, vers 1: ‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer.
God is de wijnbouwer. Een wijnbouwer heeft een land vol druivenstruiken, een wijngaard. Het doel daarvan is veel druiven kunnen oogsten, en daarvoor heeft hij veel gezonde, vruchtdragende ranken nodig. De wijnstok is de wortel van een druivenstruik. En via de wortel wordt het voedsel door de ranken gestuwd. Een rank die geen vruchtdraagt neemt wel het voedsel weg voor de ranken die wel vruchtdragen. Daarom worden die ranken dan ook gesnoeid zodat ze beter het voedsel kunnen opnemen en alsnog vruchtdragen. Helpt het niet, dan snijdt de wijnbouwer ze af en verbrandt ze. Voortdurend snoeit en verzorgt een wijnbouwer zijn struiken. Het is belangrijk dat de ranken vanuit de wijnstok hun voedsel blijven krijgen, anders is er geen groei, en dus geen vruchten.
In dit bijbelgedeelte, is de wijnstok Jezus. En wij zijn de ranken. God snoeit ons bij, zodat we meer vruchtdragen. Zodat we groeien, leven vanuit Hem, en steeds groter worden. Zodat we een gezonde kerk zijn, gestuwt door het krachtige voedsel dat leven geeft, namelijk de waarheid van genade en de vergeving door het lijden en sterven van Jezus Christus.
Snoeien kan pijn doen, het kan wonden slaan in je leven, het kan heel zwaar voor je zijn, maar alleen zo kun je verbonden blijven met de Wijnstok en groeien, alleen zo kan je de richting op die God bedoelt, wordt je steeds meer zoals Hij je heeft bedoeld.
Gesnoeid worden is niet makkelijk, dat belooft God je ook niet, maar wel belooft Hij ons dat het de moeite waard zal zijn. Blijf verbonden met de ware Wijnstok, leef volop van zijn voedsel en je zult groeien, door de snoeipijnen heen gezond worden, want de Wijnbouwer, onze God, zorgt voor je.


Je bent van harte uitgenodigd!

vrijdag 11 maart 2011

zondag 13 maart - Inspirerende samenkomsten


Zondag hoopt Jan Douwe stil te staan bij het volgende kwaliteitskenmerk voor een gezonde geloofsgemeenschap:  Inspirerende samenkomsten. Hij zal dat doen aan de hand van 1 Kor. 14: 24 en 25.

In dit gedeelte gaat het over de indruk die bezoekers in een samenkomst krijgen. Misschien is het goed om er op te wijzen, dat Paulus het niet zozeer over kerkdiensten heeft zoals wij die kennen. Om dat te weten hoef je slechts een paar verzen verder te lezen; gelovigen kwamen in een uiterst interactieve context bij elkaar en deelden daar allerlei zaken die ze van God hadden ontvangen: een lied, een onderwijzing, een profetie, enz.
God gaf en zij deelden. En toch waren ook toen de samenkomsten niet persé inspirerend. Paulus schrijft aan een gemeenschap waar de balans zoek is. Feitelijk waren de Korintiërs nogal zelfingenomen en gingen velen prat op hun geestelijke bekwaamheden. Vooral het spreken in klanktaal was er erg in trek, maar zonder dat dit de opbouw van de gemeenschap ten goede kwam. Het lijkt haast wel of de Korintiërs een soort voorlopers waren op het huidige Westerse christendom: het karakter van hun geloofsbeleving en -praktijk was heel erg op het individu gericht. Paulus roept hen op om 'gemeenschapsbouwers' te worden en juist daarin God te eren. God is namelijk een God van zijn volk en niet van individualisten.

Inspirerende samenkomst moeten niet inspirerend zijn, zodat de bezoeker er van geniet (hoewel dat natuurlijk een belangrijk iets kan zijn), maar vooral omdat een samenkomst Gods Geest ademt. Interessant genoeg heeft het woord inspireren daar ook verwantschap mee. De herkomst van het woord is uit het Latijn: inspirare. Dat is in (in) + spirare (ademen, blazen). Van de Bijbel zeggen we, dat die door God geïnspireerd is. We bedoelen dan dat God de woorden en gedachten die de schrijvers van de Bijbel opschreven,  ingegeven heeft. Je zou dus kunnen stellen dat een inspirerende samenkomst, een samenkomst is waar de Geest van God aanwezig is en de ruimte heeft om zijn werk te doen.  Dat is precies wat je in de eerder genoemde verzen van 1 Korinte ziet gebeuren. De Geest van God werkt daar in en door mensen en zo wordt een buitenstaander diep geraakt en ontmoet God: Dát is inspirerend. Voor minder zouden we niet mogen gaan.

Zonder God kun je prachtige, gelikte samenkomsten hebben met de meest geweldige muziek, een goede sfeer en een degelijke preek en dan toch Bijbels gezien niet inspirerend zijn. Daarom is de centrale vraag voor een samenkomst (in welke vorm dan ook) altijd: Staat God in het middelpunt? Is hij aanwezig en welkom in ons midden?

Iedereen is van harte welkom!

donderdag 3 maart 2011

Zondag 6 maart: Wees in geen ding bezorgd

Aanstaande zondag wil Jan Douwe van 't Zand voor ons een preek houden aan de hand van de tekst uit 2 kronieken 20:12: 'God, straft u hen af. Wij zijn niet opgewassen tegen de grote legermacht die ons nu aanvalt. Wij weten niet wat we moeten doen, op u zijn onze ogen gevestigd.’ In dat hoofdstuk kun je lezen hoe het volk van Israel bedreigd werd door grote en sterke legers, die ze zeker niet zouden kunnen verslaan. Het volk vroeg God om raad, ging vasten en bidden, en vertrouwde volledig op de HEER. En hij antwoordde en redde hen: terwijl het volk jubelend god lof toezong, zorgde God dat de tegenstander werd verslagen!
Ik moet denken aan de tekst uit mat.6:26 'Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?'
Wat zouden we ons zorgen maken? Onze hemelse Vader weet precies wat we nodig hebben. In vers 34 staat de bekende tekst 'Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.' Wij hebben graag alles in de hand, wij willen graag dat God ons het waarom duidelijk maakt, wij hebben behoefte aan zekerheid.
Ik tenminste wel.. Ik begrijp Gods Plannen niet, maar ik wil onze grote, almachtige Vader vertrouwen want Hij heeft alles in Zijn hand. Wij leven ook nu met een sterke tegenstander die op alle mogelijke manieren ons probeert aan te vallen, maar God vraagt ons op Hem te vertrouwen. Hij zelf zal het kwaad vergelden. Het kwaad is in ons leven, in de wereld, overal om ons heen kun je het zien, en we weten niet wat we eraan moeten doen. Maar in deze onzekere tijd richten we onze ogen naar boven.
Wanneer we plannen bedenken en gaan planten, weten we niet wat er zal gebeuren, maar we weten wie het in Zijn handen heeft. Vertrouwen. Laat het over aan de Vader, Zijn zoon droeg een doornenkrans en stierf uit liefde voor jou. Blijf dichtbij Hem en maak al je vragen en zorgen, en je wensen aan hem bekend, en Hij zal het goedmaken, volgens Zijn onnavolgbare Plan.

Zondag zullen we ook stilstaan bij biddag, en kunnen we samen aan God hulp vragen, en een zegen over het komende seizoen. Voor de gemeente, voor het land, voor de wereld, en in ons eigen leven. Van harte welkom!