donderdag 3 maart 2011

Zondag 6 maart: Wees in geen ding bezorgd

Aanstaande zondag wil Jan Douwe van 't Zand voor ons een preek houden aan de hand van de tekst uit 2 kronieken 20:12: 'God, straft u hen af. Wij zijn niet opgewassen tegen de grote legermacht die ons nu aanvalt. Wij weten niet wat we moeten doen, op u zijn onze ogen gevestigd.’ In dat hoofdstuk kun je lezen hoe het volk van Israel bedreigd werd door grote en sterke legers, die ze zeker niet zouden kunnen verslaan. Het volk vroeg God om raad, ging vasten en bidden, en vertrouwde volledig op de HEER. En hij antwoordde en redde hen: terwijl het volk jubelend god lof toezong, zorgde God dat de tegenstander werd verslagen!
Ik moet denken aan de tekst uit mat.6:26 'Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?'
Wat zouden we ons zorgen maken? Onze hemelse Vader weet precies wat we nodig hebben. In vers 34 staat de bekende tekst 'Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.' Wij hebben graag alles in de hand, wij willen graag dat God ons het waarom duidelijk maakt, wij hebben behoefte aan zekerheid.
Ik tenminste wel.. Ik begrijp Gods Plannen niet, maar ik wil onze grote, almachtige Vader vertrouwen want Hij heeft alles in Zijn hand. Wij leven ook nu met een sterke tegenstander die op alle mogelijke manieren ons probeert aan te vallen, maar God vraagt ons op Hem te vertrouwen. Hij zelf zal het kwaad vergelden. Het kwaad is in ons leven, in de wereld, overal om ons heen kun je het zien, en we weten niet wat we eraan moeten doen. Maar in deze onzekere tijd richten we onze ogen naar boven.
Wanneer we plannen bedenken en gaan planten, weten we niet wat er zal gebeuren, maar we weten wie het in Zijn handen heeft. Vertrouwen. Laat het over aan de Vader, Zijn zoon droeg een doornenkrans en stierf uit liefde voor jou. Blijf dichtbij Hem en maak al je vragen en zorgen, en je wensen aan hem bekend, en Hij zal het goedmaken, volgens Zijn onnavolgbare Plan.

Zondag zullen we ook stilstaan bij biddag, en kunnen we samen aan God hulp vragen, en een zegen over het komende seizoen. Voor de gemeente, voor het land, voor de wereld, en in ons eigen leven. Van harte welkom!