vrijdag 18 maart 2011

Samenkomst 20 maart: De ware Wijnstok

Aanstaande zondag hoopt Jan Douwe van 't Zand te preken uit Johannus 15, vers 1: ‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer.
God is de wijnbouwer. Een wijnbouwer heeft een land vol druivenstruiken, een wijngaard. Het doel daarvan is veel druiven kunnen oogsten, en daarvoor heeft hij veel gezonde, vruchtdragende ranken nodig. De wijnstok is de wortel van een druivenstruik. En via de wortel wordt het voedsel door de ranken gestuwd. Een rank die geen vruchtdraagt neemt wel het voedsel weg voor de ranken die wel vruchtdragen. Daarom worden die ranken dan ook gesnoeid zodat ze beter het voedsel kunnen opnemen en alsnog vruchtdragen. Helpt het niet, dan snijdt de wijnbouwer ze af en verbrandt ze. Voortdurend snoeit en verzorgt een wijnbouwer zijn struiken. Het is belangrijk dat de ranken vanuit de wijnstok hun voedsel blijven krijgen, anders is er geen groei, en dus geen vruchten.
In dit bijbelgedeelte, is de wijnstok Jezus. En wij zijn de ranken. God snoeit ons bij, zodat we meer vruchtdragen. Zodat we groeien, leven vanuit Hem, en steeds groter worden. Zodat we een gezonde kerk zijn, gestuwt door het krachtige voedsel dat leven geeft, namelijk de waarheid van genade en de vergeving door het lijden en sterven van Jezus Christus.
Snoeien kan pijn doen, het kan wonden slaan in je leven, het kan heel zwaar voor je zijn, maar alleen zo kun je verbonden blijven met de Wijnstok en groeien, alleen zo kan je de richting op die God bedoelt, wordt je steeds meer zoals Hij je heeft bedoeld.
Gesnoeid worden is niet makkelijk, dat belooft God je ook niet, maar wel belooft Hij ons dat het de moeite waard zal zijn. Blijf verbonden met de ware Wijnstok, leef volop van zijn voedsel en je zult groeien, door de snoeipijnen heen gezond worden, want de Wijnbouwer, onze God, zorgt voor je.


Je bent van harte uitgenodigd!