vrijdag 25 maart 2011

zondag 27 maart - kwaliteitskenmerk 6: groeizame gemeentekringen


Schwarz: "Groeiende gemeenten hebben een systeem van kleine groepen ontwikkeld , waarin individuele christenen menselijke warmte, praktische hulp en intensief geestelijk contact kunnen vinden. In de groepen wordt niet alleen over Bijbelteksten gesproken of naar de uitleg van een deskundige geluisterd, maar hier worden de Bijbelse impulsen verbonden met de vragen van de deelnemers voor het leven van alledag."
Deze zondag zullen we nadenken over het belang van een sociaal geestelijk netwerk, want dat is wat in feite bedoeld wordt met dit kwaliteitskenmerk. Wanneer je Hebr. 10:24 en 25 leest, kun je ontdekken wat de bedoeling is van een dergelijk netwerk: elkaar aanmoedigen om te groeien in liefhebben en het goede doen. We hebben daar elkaar voor nodig. We kunnen elkaar toerusten, helpen, corrigeren en bemoedigen. Het Nieuwe Testament laat heel duidelijk zien hoeveel waarde God hecht aan het onderhouden van contacten van gelovigen onderling. Iedereen heeft andere broers en zussen nodig. Zo'n netwerk is onontbeerlijk voor geestelijke groei. Daarom vind je veel 'elkaar-opdrachten' in het Nieuwe Testament:

‘Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf.’ (Romeinen 12:10)

‘Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.’ (Romeinen 15:7)

‘Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus.’ (Efeziërs 4:15)

‘Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.’ (Efeziërs 4:32)

‘Want Gods bedoeling met ons is niet dat wij veroordeeld worden, maar dat wij gered worden door onze Heer Jezus Christus. Hij is voor ons gestorven opdat wij, of we nu op aarde zijn of gestorven zijn, samen met hem zullen leven. Dus troost elkaar en wees elkaar tot voorbeeld, zoals u trouwens al doet.’ (1 Tessalonisenzen 5:9-11)

‘Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.’ (Hebreeën 10:24-25)

Je kunt bovenstaande teksten alleen goed in praktijk brengen in een beperkte groep. Je kunt niet intensief leven met 200 mensen. Dan word je waarschijnlijk overspannen en zal je betrokkenheid vaak oppervlakkig zijn. Daarom moeten we investeren in een beperkt netwerk van contacten en daarmee de diepte ingaan. En of dat nu een huiskring, een groeigroep of een minder georganiseerd netwerk is, is van ondergeschikt belang. Je zou eigenlijk bevestigend moeten kunnen antwoorden op de volgende vragen:
Heb jij meerdere mensen waarmee je als christen verbonden bent? Mensen die jou kennen op een dieper niveau. Die op de hoogte zijn van je valkuilen, je zwakke plekken? Mensen met wie je je strijd en je pijn kunt delen. Mensen die genoeg van je houden om je aan te spreken wanneer je een schadelijke koers inslaat? Mensen die je laten merken dat de wereld met jouw komst een rijkere plek werd? Die je uitdagen om meer met God te krijgen?
Als je een groepje van zulke mensen om je heen hebt, heb je een gezond geestelijk netwerk en ben je een gezegend mens!

Zondag vieren we ook avondmaal. We staan stil bij alles wat Jezus Christus voor ons gedaan heeft. Door zijn werk is het ontstaan van gezonde geestelijke netwerken een reële optie geworden.