donderdag 26 mei 2011

29 mei: Kledingstukken van de nieuwe mens

Zondag hoopt Jan Douwe te vervolgen met het tweede deel van een reeks uit het bijbelgedeelte Kolossenzen 3:5-17. Twee weken geleden heeft hij daar een begin mee gemaakt (zie ook de blog van 15 mei). Het gaat over het kleed van de nieuwe mens. Wat is de kledinglijn van een wedergeboren mens, van iemand die zijn oude mens en zijn leefwijze heeft afgelegd en de kleren van de nieuwe mens heeft aangetrokken? (zie vers 9 en 10). We hebben toen nagedacht over het kleed van innig meeleven. Nog twee kledingstukken zijn goedheid en bescheidenheid, zie vers 12.
In vers 10 lees je dat de nieuwe mens steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper, en zo tot inzicht komt. en in vers 17 staat: doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Here Jezus, terwijl u God de Vader dankt door Hem.
In alles, elk aspect van je leven, elk besluit en elke gedachte, zul je dus voortdurend gericht moeten zijn op Jezus. Wat zou Jezus doen..?
Goedheid en bescheidenheid zijn natuurlijk absolute kenmerken van een leven dat vol is van de geest, van een oprecht leven, en zie je in het hele bestaan van Jezus op aarde terug. Deze twee kledingstukken kunnen ook niet zonder elkaar, ze zijn onderling van elkaar afhankelijk. De meeste mensen hebben geen natuurlijke bescheiden houding die door nederigheid en eenvoud gekenmerkt wordt. Instinctief gaan we op zoek naar erkenning en aandacht. We willen dat anderen ons eren voor wie we zijn en voor wat we hebben gedaan. In johannes 5: 44 lees je: Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u geven kan. Het leiden van een bescheiden leven is een persoonlijke beslissing. Het is ingaan tegen je oude natuur en ook tegen de gewoonte van de huidige maatschappij, waarin je toch tenminste voor je belangen op dient te komen. Bescheiden zijn vereist dat we anderen eren voordat we onszelf eren, vol goedheid en innig meeleven. Maar goedheid en bescheidenheid kan alleen verkregen worden door de denkwijze van Jezus Christus aan te willen nemen. Door te vertrouwen op Zijn beloftes, en alles van Hem te verwachten. Hij geeft ons, in Zijn wijsheid, alles wat we nodig hebben, en Hij ziet wat we doen! Hij is blij met alle stappen die we, gekleed met de kleren van de geest, zullen zetten! En Hij zegent ons wanneer wij de ander zegenen en liefhebben.


In deze samenkomst hopen we ook het avondmaal te vieren. Wanneer je vragen hebt over het (mee)vieren van het avondmaal: neem even contact op met Jan Huizenga (050-4094899) of Menno Waardenburg (050-4096160).
Van harte Welkom!

donderdag 19 mei 2011

Zondag 22 mei - De Gezalfde


Het kan aanmatigend overkomen wanneer iemand van zichzelf zou zeggen: "Ik ben de Gezalfde." Toch is dit wat Jezus eigenlijk deed. Hij las een stuk uit Jesaja 61 over de Geest van God en betrok het op zichzelf. In Lucas 4 kun je de geschiedenis lezen en Hessel zal er zondag over spreken.
Jezus was als mens op aarde en in Filippenzen 2:6-8 legt Paulus daar dan ook de nadruk op: hij deed afstand van zijn goddelijke macht en werd ons gelijk. Hij moest zijn leven leiden onder leiding van Gods Geest. Hij had de kracht en de wijsheid van de Geest nodig om zijn werk te doen. Een echt mens dus.

Je hoort mensen nogal eens beweren: "Ja, maar ik ben Jezus niet, ik ben maar een gewoon mens! Jezus was ook God..." Deze gedachten zijn niet Bijbels. Hoewel Jezus ook God was, heeft hij hier geleefd als mens en ons opgeroepen in zijn voetspoor te gaan. Hij zegt daarom ook dat wij de dingen zullen doen, die hij ook deed en zelfs meer in getal (Joh 14:12). Dat is een enorme uitdaging aan ons adres. Jezus gaat ervan uit dat wij zijn werk zullen voortzetten in de kracht van dezelfde Geest die hem vervulde toen hij op aarde was.

Natuurlijk was Jezus zonder zonde en wij niet. Er zal in ons werk meer ruis te vinden zijn, maar laten we niets afdoen van de grote beloften die ons op dit gebied zijn gedaan. Bekijk tenslotte eens 2 Petr. 1:3-11. Hier wordt ons duidelijk gemaakt dat wij beschikken over alles wat nodig is om een vruchtbaar leven voor God te leiden. We zijn net als Jezus gezalfd! Daarom zegt de apostel in hetzelfde gedeelte: "Span daarom al uw krachten in..."

Hebreeën 11:1 zegt: Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. Misschien zie je niet dat je een gezalfde van God bent, misschien word je ontmoedigd, wanneer je je leven bekijkt. Bedenk dan dat God de belofte geeft om je vanuit de Geest te leren leven. Vertrouw daarop en met dat vertrouwen in je achterhoofd: Span je volledig in!

vrijdag 13 mei 2011

Samenkomst 15 mei: Het kleed van de nieuwe mens

Jan Douwe van 't Zand wil vanaf zondag een aantal keren gaan preken uit Kolossenenzen 3:5-17. Boven dit tekstgedeelte staat 'Het nieuwe leven'. Het is interessant om het stukje erboven ook te lezen: 1 Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. 2 Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is. 3 U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God. 4 En wanneer Christus, uw leven, verschijnt, zult ook u, samen met hem, in luister verschijnen. Het nieuwe leven waar vers 5 tot 17 over spreekt, is dus eigenlijk het in praktijk brengen van het leven als wedergeboren en vergeven mens. Vers 5 begint daarom ook met de conclusie, met het woordje 'dus' ('laat dus..'). Als je aanvaardt en gelooft dat God de Vader is, de Schepper van alles, en Zijn zoon Jezus aan het kruis voor je stierf om zo de schuld op zich te nemen en je vrij te kopen van zonde, je genade te schenken.. als je wedergeboren mens bent, vergeven van zonden en levend door zijn genade, ben je een nieuw mens! En ontvang je nieuw leven! En dus..(vers 5)Laat dus wat aards in u is afsterven!
Leef het nieuwe leven, leef als nieuw mens, streef, (span je dus in!) om je te richten op wat boven is, laat het oude leven achter en Bedrieg elkaar niet, nu u de oude mens en zijn leefwijze afgelegd hebt en de nieuwe mens hebt aangetrokken, die steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper en zo tot inzicht komt.(vers 9 en 10).
Dus van een nieuw mens wordt verwacht dat hij of zij steeds vernieuwd wordt. Leg dus voortdurend je oude mens af. Op elk terrein in je leven, op elk moment van de dag, je kunt niet achterover leunen wanneer je beseft dat je gered bent, nee, dan begint het pas! Dan laat je je oude leven achter en 'trek je de nieuwe mens aan'. Je leeft met de heilige geest, en met de kledingstijl van de geest, zoals Jan Douwe dat zelf omschrijft.
Je kleedt je bijvoorbeeld met innig meeleven. Dat is waar zijn eerste preek over zal gaan. Innig meeleven betekent dat het leven van een ander je zo raakt dat het net is alsof je het zelf meemaakt. Vaak raken we zo afgestompt van al het geweld en de ellende elke dag opnieuw. Maar we moeten er weer door geraakt worden, want dan doen we er iets aan. Dan kan de geest in ons werken en door ons heen aan de slag gaan. We moeten zijn zoals Mozes, die zich zo liet raken door alle leed van zijn volk.


In deze samenkomst zal ook Noraly, het dochtertje van Leo en Cayden van Dijken worden gedoopt. We zijn blij dat ook zij een kind van God mag zijn, en daarom het teken van zijn verbond met haar mag ontvangen. Als broers en zussen mogen we om dit gezin heen staan, en samen het feest van de doop van dit kleine zusje vieren!

Allen van harte welkom!

dinsdag 10 mei 2011

Ontmoetingsavond woensdag 11 mei: Gaven & taken

Op de Ontmoetingsavond van a.s. woensdag willen we met elkaar nadenken over de gaven en taken binnen onze gemeente. Er zijn vele gaven in onze gemeente en er is ook veel te doen. Vaak weten we niet van elkaar wie wat wil of kan doen...

Hoe inventariseren we de capaciteiten die God ons heeft gegeven en hoe kunnen we die koppelen met de taken die we als gemeenschap hebben? Veel dingen gebeuren spontaan en dat is goed, maar er zijn ook zaken die beter geregeld kunnen worden, zodat ze meer tot hun recht komen.

Graag willen we met jullie nadenken hoe we met elkaar meer vrucht kunnen dragen door de dingen meer af te stemmen en in beeld te brengen.

Ook zullen deze avond de jaarverslagen van evangelisatie en zending, diaconie en kerkenraad worden vastgesteld.

Iedereen is van harte welkom!

20.00 uur (Vooraf vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor gezamenlijk gebed)
De Rank

donderdag 5 mei 2011

Zondag 8 mei - God voedt ons op


Zondag wil Jan Douwe preken vanuit Hebreeën 12:1-13. Het is de moeite waard om dit gedeelte goed op je in te laten werken. Het is een gedeelte waaruit blijkt dat God geen genoegen neemt met een passief en lauw christendom. Hij wil kinderen die bij zijn gezin passen. Hij vergeeft al onze fouten, maar dan maakt hij een nieuwe start met ons en wil dat we groeien.
Het is goed te bedenken tot wat voor mensen de schrijver zich richt. Kijk eens wat hij eerder in hoofdstuk 10 zegt over hun leven met God:
 32 Herinner u de dagen van weleer, toen u, door het licht beschenen, in een moeizame worsteling met het lijden hebt standgehouden:33 enerzijds kreeg u publiekelijk smaad en beproevingen te verduren, anderzijds was u solidair met hen die hetzelfde moesten doormaken. 34 U hebt meegeleefd met de gevangenen onder u, en toen u van uw bezittingen beroofd werd, hebt u dat in vreugde aanvaard, in de wetenschap dat u iets beters bezit, een blijvend bezit voor uzelf. 35 Leg die onbeschroomdheid dus niet af, u zult er ruim voor worden beloond.
Deze mensen verslapten, omdat het hun allemaal te zwaar en teveel werd. Ze lieten zich leiden door hun teleurstellingen en verdriet, raakten bitter gestemd en daardoor verminderde hun toewijding. De toewijding waar je in de bovenstaande verzen van leest. Probeer jezelf eens een voorstelling te maken van deze mensen. Zie hoe ze meeleefden met medegelovigen die gevangen werden gezet, denk eens aan de verdrietige dagen van het gescheiden zijn van geliefden vanwege de vervolging. Stel je eens voor hoe de vervolgers hun huis binnenstapten en alles stalen. Even vertaald naar nu: je laptop, je pc, je grote platte TV, alles van waarde en op de weg naar buiten ook nog de sleutels van je auto (waar je net de caravan aangekoppeld had voor je vakantie). De Hebreeën  hebben iets dergelijks in vreugde aanvaard, omdat hun grootste schat niet geroofd kon worden.
Tegen deze mensen wordt dan gezegd, dat ze zich opnieuw moeten toewijden: "Richt je ogen op Jezus, ga in zijn spoor. Leef, zoals hij heeft geleefd. Zet een stap extra: je hebt in je strijd tegen de zonde je leven nog niet op het spel gezet!"
Dat is niet eenvoudig. Maar God blijft ons trainen om ons verder te helpen. Alleen volkomen overgave van het leven aan hem is waar hij om blijft vragen. Het doel van God is om ons naar volwassenheid te brengen. Je kunt het ook met Paulus zo zeggen: De bestemming is om ons te laten lijken op Jezus (Rom.8:29).

Laten we als gemeente ook met elkaar in gesprek zijn over deze dingen. Hoe ziet ons leven eruit? Hoe is onze toewijding en onze houding tegenover zonde en zaken als bezit? Hoe traint God jou?

Van harte welkom in de samenkomst aanstaande zondag!