donderdag 19 mei 2011

Zondag 22 mei - De Gezalfde


Het kan aanmatigend overkomen wanneer iemand van zichzelf zou zeggen: "Ik ben de Gezalfde." Toch is dit wat Jezus eigenlijk deed. Hij las een stuk uit Jesaja 61 over de Geest van God en betrok het op zichzelf. In Lucas 4 kun je de geschiedenis lezen en Hessel zal er zondag over spreken.
Jezus was als mens op aarde en in Filippenzen 2:6-8 legt Paulus daar dan ook de nadruk op: hij deed afstand van zijn goddelijke macht en werd ons gelijk. Hij moest zijn leven leiden onder leiding van Gods Geest. Hij had de kracht en de wijsheid van de Geest nodig om zijn werk te doen. Een echt mens dus.

Je hoort mensen nogal eens beweren: "Ja, maar ik ben Jezus niet, ik ben maar een gewoon mens! Jezus was ook God..." Deze gedachten zijn niet Bijbels. Hoewel Jezus ook God was, heeft hij hier geleefd als mens en ons opgeroepen in zijn voetspoor te gaan. Hij zegt daarom ook dat wij de dingen zullen doen, die hij ook deed en zelfs meer in getal (Joh 14:12). Dat is een enorme uitdaging aan ons adres. Jezus gaat ervan uit dat wij zijn werk zullen voortzetten in de kracht van dezelfde Geest die hem vervulde toen hij op aarde was.

Natuurlijk was Jezus zonder zonde en wij niet. Er zal in ons werk meer ruis te vinden zijn, maar laten we niets afdoen van de grote beloften die ons op dit gebied zijn gedaan. Bekijk tenslotte eens 2 Petr. 1:3-11. Hier wordt ons duidelijk gemaakt dat wij beschikken over alles wat nodig is om een vruchtbaar leven voor God te leiden. We zijn net als Jezus gezalfd! Daarom zegt de apostel in hetzelfde gedeelte: "Span daarom al uw krachten in..."

Hebreeën 11:1 zegt: Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. Misschien zie je niet dat je een gezalfde van God bent, misschien word je ontmoedigd, wanneer je je leven bekijkt. Bedenk dan dat God de belofte geeft om je vanuit de Geest te leren leven. Vertrouw daarop en met dat vertrouwen in je achterhoofd: Span je volledig in!