donderdag 26 mei 2011

29 mei: Kledingstukken van de nieuwe mens

Zondag hoopt Jan Douwe te vervolgen met het tweede deel van een reeks uit het bijbelgedeelte Kolossenzen 3:5-17. Twee weken geleden heeft hij daar een begin mee gemaakt (zie ook de blog van 15 mei). Het gaat over het kleed van de nieuwe mens. Wat is de kledinglijn van een wedergeboren mens, van iemand die zijn oude mens en zijn leefwijze heeft afgelegd en de kleren van de nieuwe mens heeft aangetrokken? (zie vers 9 en 10). We hebben toen nagedacht over het kleed van innig meeleven. Nog twee kledingstukken zijn goedheid en bescheidenheid, zie vers 12.
In vers 10 lees je dat de nieuwe mens steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper, en zo tot inzicht komt. en in vers 17 staat: doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Here Jezus, terwijl u God de Vader dankt door Hem.
In alles, elk aspect van je leven, elk besluit en elke gedachte, zul je dus voortdurend gericht moeten zijn op Jezus. Wat zou Jezus doen..?
Goedheid en bescheidenheid zijn natuurlijk absolute kenmerken van een leven dat vol is van de geest, van een oprecht leven, en zie je in het hele bestaan van Jezus op aarde terug. Deze twee kledingstukken kunnen ook niet zonder elkaar, ze zijn onderling van elkaar afhankelijk. De meeste mensen hebben geen natuurlijke bescheiden houding die door nederigheid en eenvoud gekenmerkt wordt. Instinctief gaan we op zoek naar erkenning en aandacht. We willen dat anderen ons eren voor wie we zijn en voor wat we hebben gedaan. In johannes 5: 44 lees je: Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u geven kan. Het leiden van een bescheiden leven is een persoonlijke beslissing. Het is ingaan tegen je oude natuur en ook tegen de gewoonte van de huidige maatschappij, waarin je toch tenminste voor je belangen op dient te komen. Bescheiden zijn vereist dat we anderen eren voordat we onszelf eren, vol goedheid en innig meeleven. Maar goedheid en bescheidenheid kan alleen verkregen worden door de denkwijze van Jezus Christus aan te willen nemen. Door te vertrouwen op Zijn beloftes, en alles van Hem te verwachten. Hij geeft ons, in Zijn wijsheid, alles wat we nodig hebben, en Hij ziet wat we doen! Hij is blij met alle stappen die we, gekleed met de kleren van de geest, zullen zetten! En Hij zegent ons wanneer wij de ander zegenen en liefhebben.


In deze samenkomst hopen we ook het avondmaal te vieren. Wanneer je vragen hebt over het (mee)vieren van het avondmaal: neem even contact op met Jan Huizenga (050-4094899) of Menno Waardenburg (050-4096160).
Van harte Welkom!