woensdag 1 juni 2011

Donderdag 2 juni - Hemelvaartsdag

‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’

Donderdag is het Hemelvaartsdag. Een dag die voor de meeste mensen niet veel meer betekenis heeft dan een extra vrije dag. Het is misschien wel één van de minst aansprekende dagen van de kerkelijke feestdagen. Toch is het een dag die een bijzondere betekenis heeft.
Een paar dingen die je kunt bedenken bij Hemelvaart:
  • Jezus had zijn werk op aarde goed ten einde gebracht. Nu ging hij terug om op de troon plaats te nemen. Bij hem is alle macht in de hemel en op aarde. Hij heeft alles onder controle! We zullen nooit in de steek gelaten worden, want hij regeert. (Matt.28:18-20)
  • Een tweede is dat Jezus wegging om voorbereidingen voor het Pinksterfeest te treffen. Hij wilde de geest uitstorten. Die belofte van de Vader moest wachten totdat Jezus teruggekeerd was van zijn missie op aarde. Hemelvaart is de glorieuze intocht van Jezus is de hemel waar hij zijn werk voor ons voortzet. De belofte is de Heilige Geest (zie Joh.7:37- 39)
  • Vervolgens betekent het afscheid van Jezus ook een opdracht. Hij zegent zijn leerlingen voor hij vertrekt en verwacht dat ze zijn getuigen zullen zijn in de hele wereld. De vrede die hij bewerkt heeft, moet door zijn leerlingen de wereld ingebracht worden. (Luc.24:49-52)
  • We zijn onderweg naar een nieuwe aarde. Jezus komt terug om alles nieuw te maken. Hemelvaart is niet het definitieve vertrek van Jezus; Hij komt terug zoals hij vertrok. Elk oog zal hem zien!(Hand. 1:9-11)
Zo is het afscheid van Jezus tegelijk een nieuw begin. De geboorte van een nieuw volk voor God geregeerd door de Vredevorst die plaats neemt op zijn troon. Die vrede mag ons leven kenmerken en die vrede zal het thema zijn van de preek van Jan Douwe.

Je bent van harte welkom!