woensdag 8 juni 2011

samenkomst 12 juni: Vergeving en Pinksteren

Pinksteren. Zondag vieren we het pinksterfeest. Jezus is opgevaren naar de hemel, en nu, 10 dagen later, daalt de heilige geest neer op de apostelen en de aanwezige gelovigen. In handelingen 2 staat het prachtige en wonderlijke verhaal beschreven, en elke keer als ik het voor me zie bedenk ik wat een bizar schouwspel het moet zijn geweest: Een geluid als een harde windvlaag, het vuur uit de hemel op de mensen die vervolgens in allerlei talen beginnen te spreken.. ik kan me heel eerlijk gezegd voorstellen dat omstanders denken dat die lui dronken zijn geworden! (vers 13).
En dan houdt Petrus een toespraak: Hij legt uit dat de profeet Joel deze gebeurtenissen al had voorzegd, en hij vertelt de mensen over de opstanding van Jezus. Hij roept de mensen op tot bekering, en de mensen zijn geraakt door zijn woorden (vers 37). Ze vragen Petrus hoe ze gered kunnen worden, en het antwoord van petrus is Heb berouw, en laat u dopen in de naam van Jezus Christus tot vergeving van de zonden, en u zult de Heilige Geest ontvangen. Drieduizend mensen laten zich dopen! En zij vormen de eerste christelijke gemeente, zoals je in het laatste deel van dit hoofdstuk kunt lezen, een gemeenschap waar zoveel liefde vanuit straalt.
Heb berouw, vergeef en wordt vergeven. Vergeving is ook het laatste kledingstuk waarmee we ons moeten kleden nadat we de oude mens hebben uitgetrokken (waar Jan Douwe al meerdere preken aan heeft gewijd, uit kolossenzen 3: 5-17, de kledingstijl van de nieuwe mens). Het is de bovenste laag kleding die de geest ons geeft. ‘kleed je in vergeving en bovenal in liefde’.
Het gaat om vergeven van jezelf, en vergeven van anderen, in vers 13 staat: verdraag elkaar en vergeef elkaar. Dat vraagt om alle andere kleden, om innig meeleven, om goedheid, bescheidenheid, om geduld en zachtmoedigheid. Er staat niet 'verdraag degene die je uitkiest om mee om te gaan', nee, verdraag gewoon degene die je tegenkomt.. In vers 14 staat kleed je bovenal in de liefde, die zal volmaakte eenheid geven. De liefde is als het ware de jas die alles omhult. De liefde brengt vrede, laat die vrede in je hart zijn, en vergeef, toon berouw en keer u af van het huidige leven. leg de oude mens af en trek de nieuwe mens aan, en laat je steeds vernieuwen door de heilige geest. Leef het nieuwe leven, zoals de eerste christenen dat ook deden. En laten ook nu veel mensen onder de indruk raken en gered willen worden, want voor iedereen geldt de belofte! En iedereen kan de heilige geest ontvangen. Trek de nieuwe kleren aan.. Opdat een ieder die in hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft (joh.3:15)

Welkom! Na de samenkomst zullen we samen lunchen, iedereen is van harte uitgenodigd. Laten we handelingen 2:46 in praktijk brengen en samen, eensgezind, in een geest van eenvoud en vol vreugde de maaltijd gebruiken..