zaterdag 4 juni 2011

Zachtmoedigheid en geduld


Deze week las ik de brief van Jakobus. Eigenlijk gaat de hele brief over de nieuwe manier van leven die van christenen verwacht zou mogen  worden. De brief is een krachtige oproep om er echt voor te gaan en dat leven met God in woorden en daden duidelijk vorm te geven. In het laatste hoofdstuk van Jakobus staat een gedeelte dat mooi past bij het thema van aanstaande zondag. Hieronder het Bijbelgedeelte dat ik bedoel:

7 Heb geduld, broeders en zusters, tot de Heer komt. Denk eens aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare opbrengst van zijn land, tot de regens van najaar en voorjaar zijn gevallen. 8 Wees net zo geduldig en houd moed, want de Heer zal spoedig komen. 9 Klaag niet over elkaar, broeders en zusters, want daarmee roept u het oordeel over u af. Bedenk dat de rechter voor de deur staat. 10 Neem een voorbeeld aan het geduldige lijden van de profeten die in de naam van de Heer spraken. 11 Degenen die standhielden prijzen we gelukkig! U hebt gehoord hoe standvastig Job was, en u weet welke uitkomst de Heer gaf; de Heer is immers liefdevol en barmhartig.

De oproep in vers 7 en 8 staat in direct verband met vers 9. Wanneer je de begrippen ‘zachtmoedigheid’ en ‘geduld’ er even naast legt krijgen deze woorden een duidelijke betekenis. Geduld hebben we nodig om op een zachtmoedige manier met elkaar om te gaan. Het leven is niet altijd gemakkelijk. Karakters van mensen botsen, meningen verschillen en dingen die we belangrijk vinden worden door anderen niet gehonoreerd en andersom doen wij hetzelfde. Dan is het zó gemakkelijk voor ons mensen om te (be)oordelen en ons te beklagen. Dat gaat al gauw over in het zeggen van minder prettige dingen over een ander en zo raken we dan Gods nabijheid kwijt. Gods Geest trekt zich terug van menselijk gekonkel en geruzie. Misschien is dat wel een vorm van het oordeel waar Jakobus hier over spreekt. In de praktijk betekent dat het verlies van blijdschap in God, toename van onder andere bezorgdheid en bitterheid. Zaken waar een mens zelfs lichamelijk minder van wordt. Daarom de krachtige oproep van Jakobus om geduldig te zijn, zoals de oude profeten en niet te klagen over anderen. Jakobus zegt hiermee hetzelfde als Paulus tegen de Kolossenzen. Jan Douwe hoopt vanuit hoofdstuk 3 deze begrippen uit te leggen in zijn preek van aanstaande zondag.

Iedereen is van harte welkom!