vrijdag 17 juni 2011

19 juni: Krachtig vertrouwen


Ontzag voor de HEER geeft een krachtig vertrouwen,
het biedt je kinderen een schuilplaats
, Spreuken 14:26.
Jan Douwe preekt over deze tekst en schrijft erbij: 'Als je tot je door laat dringen wat god deed, nu doet en nog zal gaan doen, weet je dat Hij alles in Zijn hand heeft. Wanneer je hem respecteert, geeft het je vertrouwen voor de toekomst en hoop voor je leven. Het geeft een schuilplaats voor je gezin en houdt je leven veilig'. Jazeker. Helemaal waar!
En toch, moet ik eerlijk toegeven, bekruipt mij gelijk de grote "maar.."
"Maar, waarom is dat dan niet zo voor de mensen in Korea die worden vervolgd, gemarteld en gedood, juist omdat ze God respecteren en vertrouwen..? hun leven is immers absoluut niet veilig?! Hoe kan dat dan?"
Of "Maar dat kind is zo ziek, hij wordt niet beter.. zijn leven is helemaal niet veilig. vertrouwen we dan niet genoeg?"
Enzovoorts.. Is het misschien herkenbaar? Zou het leven van een overtuigd christen juist niet makkelijker moeten zijn?
Hoop ligt in het vertrouwen op God. Maar wie garandeert een beter leven? God niet. nee, Hij zegt zelfs in de bijbel, in 2 tim. 3:12 Allen die vroom en in eenheid met Christus Jezus willen leven, zullen worden vervolgd... Maar hoe zit dat dan?
Bekijk nu es Hebreeen 11: de boeiende verhalen over het leven van Abel, Noach, Henoch, Sara.. geen makkelijke levens. En dan vanaf vers 13: 13 Zij allen zijn in geloof gestorven; wat hun beloofd was zagen ze geen werkelijkheid worden, ze hebben slechts een glimp ervan begroet, en ze zeiden van zichzelf dat zij op aarde leefden als vreemdelingen en gasten. Door zo te spreken lieten ze blijken op doorreis te zijn naar een vaderland. En daarmee bedoelden ze niet het vaderland waaruit ze weggetrokken waren, anders waren ze daarheen wel teruggekeerd. Nee, ze keken reikhalzend uit naar een beter vaderland: het hemelse. Dan volgen nog meer verhalen over allerlei bekende personen uit de bijbel, mensen die door hun geloof allerlei gruwelijkheden konden doorstaan, omdat ze uitzagen naar een betere opstanding (vers 35 en verder). En het stukje eindigt met: 39 Al deze mensen, die van oudsher om hun geloof geprezen worden, hebben de belofte niet in vervulling zien gaan, omdat God voor ons iets beters had voorzien, en hij hen niet zonder ons de volmaaktheid wilde laten bereiken.
Daarin ligt alle hoop en vertrouwen. Daardoor kunnen we vol ontzag en respect onze God vertrouwen met heel ons hart. En door zo vol vertrouwen en overgave te leven kunnen we onze kinderen beschermen, een schuilplaats bieden. Het zal niet de pijn, de worstelingen, verdriet, dood en gemis, niets daarvan zal het wegnemen. Het wordt pas volmaakt in het hemelse vaderland, maar dat te weten geeft volharding, moed en uithoudingsvermogen. Geeft hoop en vertrouwen. Want een God van trouw is Hij. Hij laat ons nooit alleen.