vrijdag 13 mei 2011

Samenkomst 15 mei: Het kleed van de nieuwe mens

Jan Douwe van 't Zand wil vanaf zondag een aantal keren gaan preken uit Kolossenenzen 3:5-17. Boven dit tekstgedeelte staat 'Het nieuwe leven'. Het is interessant om het stukje erboven ook te lezen: 1 Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. 2 Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is. 3 U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God. 4 En wanneer Christus, uw leven, verschijnt, zult ook u, samen met hem, in luister verschijnen. Het nieuwe leven waar vers 5 tot 17 over spreekt, is dus eigenlijk het in praktijk brengen van het leven als wedergeboren en vergeven mens. Vers 5 begint daarom ook met de conclusie, met het woordje 'dus' ('laat dus..'). Als je aanvaardt en gelooft dat God de Vader is, de Schepper van alles, en Zijn zoon Jezus aan het kruis voor je stierf om zo de schuld op zich te nemen en je vrij te kopen van zonde, je genade te schenken.. als je wedergeboren mens bent, vergeven van zonden en levend door zijn genade, ben je een nieuw mens! En ontvang je nieuw leven! En dus..(vers 5)Laat dus wat aards in u is afsterven!
Leef het nieuwe leven, leef als nieuw mens, streef, (span je dus in!) om je te richten op wat boven is, laat het oude leven achter en Bedrieg elkaar niet, nu u de oude mens en zijn leefwijze afgelegd hebt en de nieuwe mens hebt aangetrokken, die steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper en zo tot inzicht komt.(vers 9 en 10).
Dus van een nieuw mens wordt verwacht dat hij of zij steeds vernieuwd wordt. Leg dus voortdurend je oude mens af. Op elk terrein in je leven, op elk moment van de dag, je kunt niet achterover leunen wanneer je beseft dat je gered bent, nee, dan begint het pas! Dan laat je je oude leven achter en 'trek je de nieuwe mens aan'. Je leeft met de heilige geest, en met de kledingstijl van de geest, zoals Jan Douwe dat zelf omschrijft.
Je kleedt je bijvoorbeeld met innig meeleven. Dat is waar zijn eerste preek over zal gaan. Innig meeleven betekent dat het leven van een ander je zo raakt dat het net is alsof je het zelf meemaakt. Vaak raken we zo afgestompt van al het geweld en de ellende elke dag opnieuw. Maar we moeten er weer door geraakt worden, want dan doen we er iets aan. Dan kan de geest in ons werken en door ons heen aan de slag gaan. We moeten zijn zoals Mozes, die zich zo liet raken door alle leed van zijn volk.


In deze samenkomst zal ook Noraly, het dochtertje van Leo en Cayden van Dijken worden gedoopt. We zijn blij dat ook zij een kind van God mag zijn, en daarom het teken van zijn verbond met haar mag ontvangen. Als broers en zussen mogen we om dit gezin heen staan, en samen het feest van de doop van dit kleine zusje vieren!

Allen van harte welkom!