donderdag 30 december 2010

Oudjaarsavond: Gelukkig ben je als je schuld bekent


Het jaar is voorbij! De oliebollen zijn gebakken of gekocht, het vuurwerk ligt klaar.. We wachten af tot het middernacht is, en het nieuwe jaar zal gaan beginnen.
Dat is een mooi moment om als broers en zussen bijelkaar te komen in de samenkomst!
Jan Douwe wil dan preken uit Genesis 44, vooral verzen 11-13,16,17. Daar gaat het om de broers van Jozef, schrijft Jan Douwe. 'Zij moesten jarenlang leven met een afschuwelijk geheim. Nu komt de tijd dat ze alles opengooien. Dat brengt genezing, en verzoening. We leven in een tijd van geheimen. Denk maar aan wikileagues, die geheimen van de Amerikaanse regering bekendmaakt. Wanneer we terugkijken op 2010 is het goed om schoon schip te maken met alle geheimen die we hebben. Wanneer we alles erkennen en belijden aan God, geeft Hij rust en verzoening. Laten we ons verootmoedigen en ons laten doorgronden door God. En neem dan zijn genade en vergeving mee het nieuwe jaar in." Welkom!

Ook ben je van harte uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie/ontmoeting, om 13.00 uur bij De Rank! Er zal snert, chocolademelk, etc. klaarstaan, en neem vooral alle overgebleven oliebollen en rolletjes mee. Ook zal daar dan de nieuwjaarsduik plaatsvinden, en erna de uitreiking van de cheque én de prijs voor degene die het meeste geld heeft ingezameld. Tot dan!

donderdag 23 december 2010

zaterdag 25 december - Eerste Kerstdag

We vieren met elkaar het Kerstfeest. God kwam bij de mensen als een baby. God daalde af naar ons leven om deel te krijgen aan alles wat ook in onze levens gebeurt. In het boek Matteüs wordt Jezus daarom Immanuel genoemd, dat betekent: God met ons.

Deze geboorte markeert een van de grootste keerpunten in de wereldgeschiedenis. In Jezus begint Gods Nieuwe Verbond, een nieuwe mensheid, waar de Geest van God in woont. Praktisch betekent dat: mensen waar de liefde van God zelf door naar buiten stroomt de wereld in.

Misschien kun je het wel zo zien: Wat de Invasie (D-Day) betekende voor de Tweede wereld oorlog, betekent Kerst voor de plannen van God: deze kleine baby zal de vorst van de duisternis voor eeuwig van zijn troon stoten.

Gezegend Kerstfeest!

10.00 uur: Kerstontbijt voor de kinderen
11.00 uur: samenkomst (zie Agenda Uitgelicht)
In deze samenkomst zijn vooral de kinderen in actie, en het is nog een verrassing.. Maar iedereen is van harte welkom! om 11 uur begint de dienst, zie verder ook de kidspagina.

Samenkomst 2e kerstdag: God redt Zijn Kind!

Het thema voor zondag komt uit Matteüs 2:13-23
Jan Douwe zal hierover preken en schrijft: "Veel mensen zijn blij met de pasgeboren Jezus: zijn ouders, de engelen, de herders en de wijzen. Maar Gods Kind wordt ook als een gevaar gezien. Herodes is bang dat zijn troon wordt bedreigd. Straks neemt het Kind zijn plaats in..!
Jezus moet dus dood. Weet je nog hoe we dit Kerstproject begonnen: over de draak die het kind probeert te doden, maar dat het kind werd gered? De duivel zit achter de wrede gedachten van Herodes. De duivel weet immers dat Jezus sterker is dan hij, en daarom wil de duivel Jezus nu als kind uitschakelen. Donkere machten bedreigen het Kind... Maar het aardse leven van Jezus stopt hier niet; het begint pas! Vandaag horen we hoe God zijn Zoon in veiligheid brengt, samen met zijn ouders, in Egypte. Ver weg van het beloofde land, in het land van de slavernij, maar wel op een veilige plek. Daar moet Jezus voorlopig blijven. Hij moet wachten en wij wachten met Hem, tot God alles verandert.
Straks kan Jezus zijn werk gaan doen: vreugde en verlossing brengen voor heel de wereld. Dan verslaat Hij de draak en al zijn helpers!'

Jan Douwe zei laatst in zijn preek 'God is niet logisch'. Ook hier denk ik dat dan: De geboorte van Jezus, in de stal omdat er geen plek was, een keizer die zijn eigen plan trekt, Herodes die deze baby wil doden.. Het is eigenlijk een dramatisch verhaal! Maar juist in dit hele verhaal blijkt Gods machtige hand. In al deze ellende bepaalt Hij de regie, er is nergens sprake van toeval, Hij bepaalt perfect de plaats en tijd voor de geboorte van Zijn zoon op aarde! En zo laat Hij Zichzelf zien. Door het leven van Jezus op aarde zien we Zijn almacht, en Zijn trouw en goedheid. Jezus maakte het verschil uit, dit kleine babietje brengt hoop en verlossing. In deze gebroken wereld waarin we nu leven, temidden van ellende en verdriet waarin we vaak verkeren, brengt hij hoop en geeft Hij een zin aan het bestaan. Jezus groeit op en verandert de wereld, Hij leeft tussen de mensen en houdt van hen, zorgt voor ze, geneest hen.. Hij sterft voor ons om ze te bevrijden van de zonde zodat we genade mogen ontvangen.. en God vraagt aan ons om steeds te zien wie Jezus is, en wat Hij deed, Hij vraagt ons om Hem na te volgen, om onszelf steeds af te vragen: Wat zou Jezus doen?
Juist deze dagen is het goed om om ons heen te kijken, om achter alle kerstversiering en feestelijk gedekte tafels te kijken naar de eenzame mensen, de mensen die rouwen, dakloos zijn, opgenomen zijn, lijden, te kijken naar de kinderen die pijn hebben, niet weten hoe het is om geliefd te zijn, misbruikt zijn, er zijn er zoveel..
Wat zou Jezus doen? Maak jij verschil uit...?


Je bent van harte welkom!

woensdag 15 december 2010

zondag 19 december: Thuiskomen bij God


Zondag gaat Jan Douwe preken over Genesis 4. Het is een hoofdstuk waarin we voor het eerst een bewust geplande moord tegen komen. Kaïn slaat de hand aan zijn broer Abel. Verderop lezen we van de wraakzucht van Lamech. En waar Kaïn in ieder geval nog met God in gesprek ging, was Lamech al zover dat hij het zelf wel zou regelen . Iedereen moet weten dat hij niet over zich heen zal laten lopen en keihard terug zal slaan. En dat is, verdrietig genoeg, kenmerkend geworden voor de mens. Haat, ruzie, roddel, oorlog, eigenbelang en jaloezie. De lijst kan veel langer, de krant staat er elke dag vol mee.

Ook onze levens zijn besmet. Het wordt wel 'erfzonde' genoemd. Wie je ook bent, allemaal zijn we in staat tot vreselijke daden als de genade van God het niet voorkomt. We zijn niet beter dan andere mensen.
Kaïn  zwierf over de aarde, omdat God in zijn leven niet centraal stond. Hij werd zijn eigen god. En sinds die tijd is dat wat mensen doen: zwerven, ver bij God vandaan. Ook ons leven kent die neiging: om God niet te betrekken bij alles van ons leven. We willen de dingen in eigen hand houden en zelf op onze rechten staan. Maar al te gemakkelijk vergeten we God en gaan we onze eigen weg. Maar God liet het daar niet bij. Hij gaf Eva een nieuwe zoon: Seth. Via die lijn bracht God in een lange lijn van generaties Jezus naar de aarde. Jezus kwam om ons een nieuw leven te geven. Hij komt in ons zwervend bestaan en maakt ons duidelijk: Ik ben jou niet vergeten en ik heb je nooit los gelaten. Het is tijd dat je stopt met zwerven en thuiskomt.
Kom thuis bij God. Hij nodigt ons dagelijks uit.
Zondag is ieder welkom! We zijn allemaal zwervers die uitgenodigd zijn om deel te worden van Gods gezin. 

donderdag 9 december 2010

12 november: Helper in nood

Zondag gaat Jan Douwe preken uit 1 Koningen 17:17-24. Hij schrijft hierover zelf: "Elia is gevlucht uit Kanaän. Hij is in Sarefat bij een weduwe. Zij heeft geen man meer die voor haar zorgt. Maar midden in de hongersnood krijgt zij voldoende meel en olie. Dankzij God, dankzij haar vertrouwen op wat Hij belooft. Zo gaat zij het redden. Haar zoon mag opgroeien en haar later helpen. Wat is ze blij met Elia, de godsman. Wat is ze dankbaar naar de God van Israël.
Maar dan gebeurt het. Haar zoon wordt ziek en sterft. Nu is ze kansloos voor altijd. Is Israëls God zo, dat Hij eerst helpt en daarna haar laat vallen?
Elia vraagt het aan God en de HEER antwoordt. De jongen wordt opgewekt en mag leven.
Zijn moeder krijgt haar toekomst terug. Ze houdt een helper in de nood. Zo is God! Hij geeft een helper in nood.
Hij laat ons niet alleen. Jezus zal komen om naast ons te staan in een soms donkere wereld. God heeft het beloofd en doet wat Hij zegt, hoe anders de werkelijkheid ook lijkt."
Er is hoop. Hoe moeilijk het ook is, God is er.

Zondag zal de dienst extra feestelijk zijn: Chris, het zoontje van Niels en Joanne Hamming wordt gedoopt! Niels en Joanne zullen belijdenis doen van hun geloof, en willen daarbij ook door de doop van Chris laten zien dat zij met hem onder de bescherming van Gods verbond en beloften willen leven. Beloften die hij zeker waar zal maken!
Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij te zijn!
Na de dienst is er koffie en ben je ook welkom bij de gezamenlijke lunch.

Tot Zondag!

vrijdag 3 december 2010

5 december: Een mooier geschenk ken ik niet...



Zondag is de tweede adventszondag.
 Advent is de periode voor kerst en de laatste vier zondagen voor het kerstfeest zijn de zogenaamde adventszondagen. Advent is voor het eerst terug te vinden in de 6e eeuw na Christus. De periode is bedoeld als voorbereiding op het Kerstfeest. De periode wordt traditioneel ook gebruikt om stil te staan bij de terugkomst van Jezus naar deze wereld aan het einde van de geschiedenis.

Zondag wil Hessel aandacht besteden aan Mattheus 1:1-17 en vers 22 en 23.
Hier vind je een overzicht van de familielijn waar Jezus uit geboren is. Je vindt daar allerlei namen waar allerlei verhalen bij horen. Verhalen van menselijke moed en menselijk falen. Van grote geestelijke hoogten tot peilloos verdorven diepten. Verhalen van grote koningen, prostituees, overspel, geloofsmoed, bedrog en de bereidheid te lijden voor een ander. Verhalen van goddeloosheid en oprechte toewijding. Verhalen waar die van ons tussen zouden passen, of we nu beschouwd worden als nette burgers of als uitschot; als succesvol of mislukt.
God maakt altijd zijn plannen los van menselijke overwegingen. Hij heeft andere ogen dan wij. Hij schaamt zich er niet voor de God te zijn die geboren wordt uit een dergelijke aaneenschakeling van menselijke verhalen. Hij schaamt zich er niet voor om als een van ons in een menselijk lichaam te verschijnen. Immanuel: God met ons.
Tegelijk is duidelijk dat Jezus maar niet zomaar alleen uit een menselijk familie voortgekomen is. Hij is het kerstgeschenk van God aan de wereld. Hij komt, zoals Matteüs zegt, zijn volk redden en bevrijden  van de zonde. Het initiatief voor herstel ligt bij God en vriendelijk en creatief als hij is, schakelt hij de mens bij die plannen in. God komt onze wereld binnen door de baarmoeder van een gewone vrouw.  En waarom? Waarom deze hele kwetsbare operatie? Omdat God de Vader wil dat de Zoon de oudste is van veel broers en zussen. God wil zijn gezin compleet. Daarom bevrijdt hij ons langs deze weg van onze schuld en gebondenheid. Hij wil dat we gaan lijken op onze eerste en oudste broer: Jezus.
Wat een duizelingwekkend voorrecht! Kan iemand een groter kerstcadeau bedenken?
Daarom is ieder mens welkom bij God om deel uit te maken van zijn gezin en om samen met andere broers en zussen steeds meer te gaan lijken op Jezus.

Ook ben je van harte welkom in onze samenkomst aanstaande zondag. Graag tot dan.