donderdag 27 januari 2011

zondag 30 januari - Eenheid


Zondag wil Jan Douwe preken uit 1 Korintiërs 10:1-22. Het gaat in dit Bijbelgedeelte om eenheid.
Jan Douwe zal stilstaan bij 3 aspecten van die eenheid:
  1. Eenheid in jezelf. Er mag bij een christen geen dubbelleven zijn. Je dient één Heer en niet meerdere. Het leven met God is van binnen en van buiten een eenheid. Of zoals Bill Hybels het ooit eens in de titel van een boekje verwoordde: "Wie je bent als niemand kijkt."
  2. Eenheid met Jezus. Door het geloof worden we op een wonderlijke manier één met hem. Het is een mysterie hoe dat kan, maar de Bijbel leert ons dat. Het wordt gesymboliseerd door het Avondmaal dat we ook zullen vieren.
  3. Eenheid met elkaar. Omdat we één zijn met Jezus zijn  we ook één met elkaar. Deze onderlinge eenheid heeft niets te  maken met menselijke organisaties, instituten of kerkgenootschappen, maar met het leven van de levende Jezus in ons. We zijn aan elkaar verbonden, we kunnen die eenheid hooguit belemmeren. Daarom is het eigenlijk vanzelfsprekend dat broers en zussen in Christus hun gaven en kwaliteiten onderling gebruiken om elkaar op te bouwen.
Het tweede kenmerk van een gezonde gemeente is daarom ook: Gavengebaseerde bediening. Dit houdt in dat een gemeente ruimte en stimulans biedt voor iedereen om gaven in te zetten en te ontwikkelen. Het is voor het gezond functioneren van een gemeenschap heel belangrijk dat mensen bezig zijn met de dingen die bij hun gaven passen.

De 8 kwaliteitskenmerken:

1. Toerustend leiderschap
2. Gaven-gebaseerde bediening
3. Hartstochtelijk geloofsleven
4. Effectieve structuren
5. Inspirerende samenkomsten
6. Holistische kringen
7. Noodgerichte evangelisatie
8. Liefdevolle relaties

vrijdag 21 januari 2011

zondag 23 januari: Het oog van de christen

Aanstaande zondag wil Jan Douwe van 't Zand preken uit Matteus 6:19-34, en daaruit vooral vers 22-23:
Het oog is de lamp van het lichaam. Dus als je oog helder is, zal heel je lichaam verlicht zijn. 23 Maar als je oog troebel is, zal er in heel je lichaam duisternis zijn. Als het licht in jezelf verduisterd is, hoe groot is dan die duisternis!
Jan Douwe schrijft erover: "Ik wil het vooral hebben over het oog. Een van de grote kwalen van een Christen is zijn ogen. Wanneer je oog troebel is, zie je het leven niet helder. En dan zie je de toekomst ook niet duidelijk. Misschien ben je wel kortzichtig, doordat je schatten op aarde verzamelt. Of je ziet dubbel, doordat je 2 heren probeert te dienen. Of je ziet alles donker, doordat je je zorgen maakt over van alles. Christus wil je oog helder maken, zodat je goed kan zien. Hij laat ons zien wie we zijn en waar het leven om draait. Hij laat ons zien wat ons prioriteiten moeten zijn." Hij laat ons de toekomst zien. Fix your eyes on Jesus..

Van harte welkom!



Voor de kinderen die komen is er natuurlijk kinderkring, er zijn echter vanaf aanstaande zondag wijzigingen in de groepsindeling. Daarover is al een mail rondgestuurd, maar misschien is het voor de kinderen handig om dit ook alvast even thuis te noemen...
Mocht je de mail niet kunnen vinden of helemaal geen mail ontvangen, de info staat ook kort beschreven op de kidspagina. Tot zondag!

donderdag 13 januari 2011

zondag 16 januari: Leiders zijn dienaars


De komende periode willen we als gemeente om de twee weken stilstaan bij 8 kenmerken die van belang zijn voor een gezonde gemeente. We gebruiken daarvoor de kwaliteitskenmerken van Christian Schwarz. We hebben er tijdens een gemeente-avond  onlangs bij stil gestaan. (Voor meer info: klik hier) Het eerste kenmerk is Toerustend Leiderschap.


"Leiders van groeiende gemeenten zijn er niet op uit om hun macht geleidelijk uit te bouwen tot almacht. Integendeel. Zij zijn erop gericht christenen toe te rusten zelf een vorm van leiderschap op zich te nemen, zover als het past binnen Gods Plan. Ze ondersteunen, motiveren en begeleiden de afzonderlijke gelovigen, opdat ze zullen worden zoals God het bedoeld heeft. De meeste voorgangers die hoog scoorden in dit onderzoek, genoten nauwelijks enige bekendheid. Leiders van groeiende gemeenten hoeven geen supersterren te zijn. Het superster-model kan juist een rem op gemeenteopbouw zijn. God heeft niemand tot schaap met vijf poten geschapen."

Jan Douwe wil dit thema uitdiepen op basis van Johannes 13:1-20 waar het verhaal staat dat Jezus de voeten wast van zijn leerlingen. Een beter voorbeeld van dienend leiderschap is moeilijk denkbaar: God met ons wast ons de voeten. Een klusje voor slaven. Wat is het christendom dit toch enorm kwijt geraakt!

De 8 kwaliteitskenmerken:

1. Toerustend leiderschap
2. Gaven-gebaseerde bediening
3. Hartstochtelijk geloofsleven
4. Effectieve structuren
5. Inspirerende samenkomsten
6. Holistische kringen
7. Noodgerichte evangelisatie
8. Liefdevolle relaties

Doop
Ook deze dienst heeft weer een extra feestelijke tint.  Levi, zoon van Gert en Elly Timmerman wordt gedoopt en...hij wordt diezelfde dag ook nog eens één jaar! We vinden het fijn om dit met elkaar mee te mogen maken en hopen dat het voor hen ook een prachtige gebeurtenis mag worden.
Iedereen is van harte welkom!

vrijdag 7 januari 2011

Samenkomst 9 januari: Jezus is de Bron van Levend Water

Het thema voor aanstaande zondag komt uit johannes 4, het verhaal van de samaritaanse vrouw. Jezus is op reis, en neemt rust bij een waterbron in Samaria. Daar vraagt Hij water aan een vrouw. Deze vrouw is geschokt dat Hij dit aan haar vraagt terwijl ze niet joods is. Hij laat haar merken dat Hij haar kent en weet wat zij nodig heeft. Deze vrouw was een ongelukkige vrouw, ze voelde zich verstoten en wanhopig. Zij zocht naar verzadiging in verhoudingen met verschillende mannen. Maar toen sprak Jezus haar aan. Hij vroeg haar om water, terwijl zij eigenlijk degene was die dorst had. Hij bood haar levend water aan. Dat ontving ze nadat ze had beleden wie ze was. Ze vraagt om het levende water, ze beseft dat niets en niemand anders haar dorst kan wegnemen. Jezus zegt tegen haar (vers 23):Maar er komt een tijd, en die tijd is nu gekomen, dat wie de Vader echt aanbidt, hem aanbidt in geest en in waarheid. De Vader zoekt mensen die hem zo aanbidden, want God is Geest, dus wie hem aanbidt, moet dat doen in geest en in waarheid."
Mensen zoeken vaak naar iets om hun dorst te lessen, maar ze vinden alleen druppeltjes water hier op aarde. Druppeltjes die niet vervullen in de behoefte aan liefde, trouw, vrede, vreugde, goedheid, water dat niet de eenzaamheid, pijn en dorst wegneemt. Alleen bij Jezus zijn fonteinen van levend water te vinden, Oneindig veel voor iedereen, voor jou en mij, en je zal nooit meer dorst hebben. Je zult zelfs een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft!(vers 14) Ga maar naar Hem toe, net als deze vrouw, drink het levende water en vertel het aan iedereen..
Welkom!

zaterdag 1 januari 2011

zondag 2 januari: Een nieuw begin met God - doopdienst



Het is inmiddels 2011. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Gisteravond sprak Jan Douwe over het opruimen van verborgen geheimen. God is genadig en biedt ons dagelijks zijn cadeau van een nieuw begin aan. (Klaagliederen 3:23) We zijn dus niet afhankelijk van 1 januari voor goede voornemens en een nieuwe start. Maar het is wel een mooi moment om het nog eens duidelijk te onderstrepen: Bij God is er altijd en voor iedereen een nieuw begin mogelijk! Hoe je ook geleefd hebt, of nog leeft. Wie je ook bent en waar je maar vandaan komt: God nodigt je uit voor een nieuw begin. Ook als er weinig uitzicht voor je lijkt te zijn. Wanneer je ontmoedigd bent en bijna de moed opgeeft. Of misschien heb je God lange tijd niet gezocht en heb je het erbij laten zitten. Ook dan klinkt de vriendelijke, maar dringende boodschap: Kom!

Hessel zal hier zondag over spreken. Hij zal de nadruk leggen op het belang van Gods aanwezigheid in ons leven. Jezus zegt: "Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld." Hessel zal dit met ons bekijken vanuit het leven van Jozua. Hij zegt daar zelf het volgende over: 

"Jozua is de nieuwe leider van het volk geworden; ze zijn zojuist de
rivier de Jordaan overgestoken en het Beloofde land binnen gegaan; het  verbond met God is vernieuwd, Pesach gevierd (mannen besneden => flink  ziek, natuurlijk). En dan komen ze voor een haast onoverkomelijke  hindernis: Jericho, met muren zo dik dat er wagens over kunnen rijden...  Het lukt nooit om zo'n zwaar versterkte stad in te nemen, en in feite is  dit de sleutel tot de rest van het land. Het is eigenlijk onbegonnen werk. Op dat moment heeft Jozua een ontmoeting met God zelf. Er staat  weliswaar 'aanvoerder van het leger van de Heer', maar het feit dat hij  zijn schoenen uit moet doen vanwege de heiligheid maakt duidelijk dat  het hier om God zelf gaat. De boodschap is vrij simpel (helaas een beetje wegvertaald door de NBV):  Nu ben Ik gekomen. Als God er is en Hij strijdt voor het volk, dan is zo'n stad als Jericho  een peulenschil... Deze hele ontmoeting doet sterk denken aan Mozes' ontmoeting met God bij  de brandende braamstruik toen God Zijn naam bekend maakte: Ik ben er.  Als Hij er is, dan is het goed. Dan komt alles goed. Dat wilde ik als boodschap meegeven aan het begin van een nieuw jaar:  God is er; met Hem en dankzij Hem komt het goed. Maar dan wel net als  Jozua in overgave en aanbidding voor Hem knielen en vragen: wat wilt U  dat ik doe?"

Ook is dit jaar een nieuw begin voor Rudie. Hij zal gedoopt worden! Dat is een groot feest voor Rudie, voor ons allemaal en al helemaal voor God. Het is fijn dat Rudie weet dat hij een geliefd kind is van God en dat wij blij zijn om hem in ons midden te hebben. We bidden dat onze samenkomst daarom een feest mag zijn waar we met elkaar van kunnen genieten.
Iedereen is van harte welkom!