zaterdag 1 januari 2011

zondag 2 januari: Een nieuw begin met God - doopdienst



Het is inmiddels 2011. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Gisteravond sprak Jan Douwe over het opruimen van verborgen geheimen. God is genadig en biedt ons dagelijks zijn cadeau van een nieuw begin aan. (Klaagliederen 3:23) We zijn dus niet afhankelijk van 1 januari voor goede voornemens en een nieuwe start. Maar het is wel een mooi moment om het nog eens duidelijk te onderstrepen: Bij God is er altijd en voor iedereen een nieuw begin mogelijk! Hoe je ook geleefd hebt, of nog leeft. Wie je ook bent en waar je maar vandaan komt: God nodigt je uit voor een nieuw begin. Ook als er weinig uitzicht voor je lijkt te zijn. Wanneer je ontmoedigd bent en bijna de moed opgeeft. Of misschien heb je God lange tijd niet gezocht en heb je het erbij laten zitten. Ook dan klinkt de vriendelijke, maar dringende boodschap: Kom!

Hessel zal hier zondag over spreken. Hij zal de nadruk leggen op het belang van Gods aanwezigheid in ons leven. Jezus zegt: "Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld." Hessel zal dit met ons bekijken vanuit het leven van Jozua. Hij zegt daar zelf het volgende over: 

"Jozua is de nieuwe leider van het volk geworden; ze zijn zojuist de
rivier de Jordaan overgestoken en het Beloofde land binnen gegaan; het  verbond met God is vernieuwd, Pesach gevierd (mannen besneden => flink  ziek, natuurlijk). En dan komen ze voor een haast onoverkomelijke  hindernis: Jericho, met muren zo dik dat er wagens over kunnen rijden...  Het lukt nooit om zo'n zwaar versterkte stad in te nemen, en in feite is  dit de sleutel tot de rest van het land. Het is eigenlijk onbegonnen werk. Op dat moment heeft Jozua een ontmoeting met God zelf. Er staat  weliswaar 'aanvoerder van het leger van de Heer', maar het feit dat hij  zijn schoenen uit moet doen vanwege de heiligheid maakt duidelijk dat  het hier om God zelf gaat. De boodschap is vrij simpel (helaas een beetje wegvertaald door de NBV):  Nu ben Ik gekomen. Als God er is en Hij strijdt voor het volk, dan is zo'n stad als Jericho  een peulenschil... Deze hele ontmoeting doet sterk denken aan Mozes' ontmoeting met God bij  de brandende braamstruik toen God Zijn naam bekend maakte: Ik ben er.  Als Hij er is, dan is het goed. Dan komt alles goed. Dat wilde ik als boodschap meegeven aan het begin van een nieuw jaar:  God is er; met Hem en dankzij Hem komt het goed. Maar dan wel net als  Jozua in overgave en aanbidding voor Hem knielen en vragen: wat wilt U  dat ik doe?"

Ook is dit jaar een nieuw begin voor Rudie. Hij zal gedoopt worden! Dat is een groot feest voor Rudie, voor ons allemaal en al helemaal voor God. Het is fijn dat Rudie weet dat hij een geliefd kind is van God en dat wij blij zijn om hem in ons midden te hebben. We bidden dat onze samenkomst daarom een feest mag zijn waar we met elkaar van kunnen genieten.
Iedereen is van harte welkom!