donderdag 13 januari 2011

zondag 16 januari: Leiders zijn dienaars


De komende periode willen we als gemeente om de twee weken stilstaan bij 8 kenmerken die van belang zijn voor een gezonde gemeente. We gebruiken daarvoor de kwaliteitskenmerken van Christian Schwarz. We hebben er tijdens een gemeente-avond  onlangs bij stil gestaan. (Voor meer info: klik hier) Het eerste kenmerk is Toerustend Leiderschap.


"Leiders van groeiende gemeenten zijn er niet op uit om hun macht geleidelijk uit te bouwen tot almacht. Integendeel. Zij zijn erop gericht christenen toe te rusten zelf een vorm van leiderschap op zich te nemen, zover als het past binnen Gods Plan. Ze ondersteunen, motiveren en begeleiden de afzonderlijke gelovigen, opdat ze zullen worden zoals God het bedoeld heeft. De meeste voorgangers die hoog scoorden in dit onderzoek, genoten nauwelijks enige bekendheid. Leiders van groeiende gemeenten hoeven geen supersterren te zijn. Het superster-model kan juist een rem op gemeenteopbouw zijn. God heeft niemand tot schaap met vijf poten geschapen."

Jan Douwe wil dit thema uitdiepen op basis van Johannes 13:1-20 waar het verhaal staat dat Jezus de voeten wast van zijn leerlingen. Een beter voorbeeld van dienend leiderschap is moeilijk denkbaar: God met ons wast ons de voeten. Een klusje voor slaven. Wat is het christendom dit toch enorm kwijt geraakt!

De 8 kwaliteitskenmerken:

1. Toerustend leiderschap
2. Gaven-gebaseerde bediening
3. Hartstochtelijk geloofsleven
4. Effectieve structuren
5. Inspirerende samenkomsten
6. Holistische kringen
7. Noodgerichte evangelisatie
8. Liefdevolle relaties

Doop
Ook deze dienst heeft weer een extra feestelijke tint.  Levi, zoon van Gert en Elly Timmerman wordt gedoopt en...hij wordt diezelfde dag ook nog eens één jaar! We vinden het fijn om dit met elkaar mee te mogen maken en hopen dat het voor hen ook een prachtige gebeurtenis mag worden.
Iedereen is van harte welkom!