donderdag 27 januari 2011

zondag 30 januari - Eenheid


Zondag wil Jan Douwe preken uit 1 Korintiërs 10:1-22. Het gaat in dit Bijbelgedeelte om eenheid.
Jan Douwe zal stilstaan bij 3 aspecten van die eenheid:
  1. Eenheid in jezelf. Er mag bij een christen geen dubbelleven zijn. Je dient één Heer en niet meerdere. Het leven met God is van binnen en van buiten een eenheid. Of zoals Bill Hybels het ooit eens in de titel van een boekje verwoordde: "Wie je bent als niemand kijkt."
  2. Eenheid met Jezus. Door het geloof worden we op een wonderlijke manier één met hem. Het is een mysterie hoe dat kan, maar de Bijbel leert ons dat. Het wordt gesymboliseerd door het Avondmaal dat we ook zullen vieren.
  3. Eenheid met elkaar. Omdat we één zijn met Jezus zijn  we ook één met elkaar. Deze onderlinge eenheid heeft niets te  maken met menselijke organisaties, instituten of kerkgenootschappen, maar met het leven van de levende Jezus in ons. We zijn aan elkaar verbonden, we kunnen die eenheid hooguit belemmeren. Daarom is het eigenlijk vanzelfsprekend dat broers en zussen in Christus hun gaven en kwaliteiten onderling gebruiken om elkaar op te bouwen.
Het tweede kenmerk van een gezonde gemeente is daarom ook: Gavengebaseerde bediening. Dit houdt in dat een gemeente ruimte en stimulans biedt voor iedereen om gaven in te zetten en te ontwikkelen. Het is voor het gezond functioneren van een gemeenschap heel belangrijk dat mensen bezig zijn met de dingen die bij hun gaven passen.

De 8 kwaliteitskenmerken:

1. Toerustend leiderschap
2. Gaven-gebaseerde bediening
3. Hartstochtelijk geloofsleven
4. Effectieve structuren
5. Inspirerende samenkomsten
6. Holistische kringen
7. Noodgerichte evangelisatie
8. Liefdevolle relaties